ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Un ecologist indian, premiat pentru salvarea oamenilor și elefanţilor prin SMS (+Video)

Pe platoul Valparai din sudul Indiei, oamenii trăiesc cu frica întâlnirii neaşteptate a unor giganţi în întuneric. În timp ce se lasă amurgul, culegătorii de ceai şi cafea adună proviziile din localităţile conduse de nişte corporaţii care deţin plantaţiile şi se îndreaptă înapoi spre coloniile lor. Autobuzele lasă oamenii la marginea drumurilor, iar aceştia îşi fac plimbarea prin întuneric, spre casele lor. În orice moment s-ar putea întâlni cu un elefant. Ecologistul dr. Ananda Kumar a creat un sistem de avertizare prin SMS, ca să ajute muncitorii să trăiască în condiţii de siguranţă printre elefanţi. Miercuri, în cadrul unei ceremonii din Londra, Kumar a câştigat cu acest proiect premiul Whitley, numit şi „Oscarul Verde”, în valoare de 35.000 de lire sterline, informează The Guardian.

„Oamenii sunt speriaţi. E locul în care se întâmplă întâlnirile accidentale. E foarte dificil să vezi elefanţii în întuneric. Sunt nişte animale uriaşe, arată ca o stâncă, iar în momentul în care observă oameni, stau nemişcaţi”, explică Kumar.

Pe înălţimea Valparai, companiile de ceai şi cafea au nivelat 221 de kilometri pătraţi de pădure tropicală pentru plantaţiile lor. Terenul eliberat e acum casa a 70.000 de muncitori, care trăiesc înconjuraţi din toate părţile de „dealurile elefanţilor”. Dar cei 2.000 de elefanţi care trăiesc pe aceste dealuri nu recunosc revendicările companiilor multinaţionale asupra platoului. În fiecare an, în jur de 100 de elefanţi folosesc plantaţiile ca o cale pentru a ajunge în celelalte părţi ale junglei.

Kumar a muncit vreo zece ani la un sistem de mesaje text, alerte de televiziune şi lumini de avertizare care ţin evidenţa mişcării elefanţilor pe plantaţie. Programul a câştigat premiul Whitley pentru abordarea lui inovatoarea şi pragmatică în ce priveşte conflicul om – elefant, care duce la uciderea a 400 de persoane şi mai mult de 100 de elefanţi în fiecare an, în India.

Dacă sunt speriaţi sau se simt ameninţaţi, elefanţii pot fi foarte periculoşi. În mica comunitate din Valparai, din 1994 până acum au fost ucişi 41 de oameni. Problema, spune Kumar, este că oamenii pur şi simplu nu îşi dădeau seama că sunt elefanţi în apropiere. „Din cei 41 de oameni ucişi, 36 nu ştiau că se întâlneau cu elefanţi. Dacă aceşti oameni ar fi cunoscut locaţia elefanţilor, azi ar fi în viaţă. De asemenea, şi locuinţele oamenilor sunt atacate de elefanţi. Vin să caute mâncare. Iar oamenii se trezesc brusc, în mijlocul nopţii, cu sunete care vin dinspre bucătătie. E o experienţă foarte traumatizantă”, spune Kumar.

Cu toate acestea, oamenii doresc să înveţe să trăiască cu elefanţii, mai degrabă decât să îi îndepărteze. Kumar povesteşte că pentru localnici, elefanţii sunt o manifestare a zeului lor hindus Ganesh, de aceea au o percepţie blândă şi sunt foarte toleranţi cu aceste animale.

Într-un deceniu, sistemul de avertizare al lui Kumar a redus rata deceselor de la trei la doar unul pe an. O echipă de agenţi de urmărire supraveghează elefanţii în timp ce aceştia trec prin platou, cu ajutorul lucrătorilor de la departamentul forestier Tamil Nadu şi a informatorilor locali.

Informaţiile sunt transmise prin intermediul unei linii telefonice, conduse de Ganesh, colegul lui Kumar. Hotline-ul primeşte peste 1.000 de telefoane de-a lungul unui an; unii oameni sună ca să afle informaţii despre elefanţi, dar mulţi vin cu veşti despre observarea elefanţilor în vecinătatea lor.

În momentul în care se reperează un elefant, alertele sunt trimise prin SMS către toţi cei care locuiesc pe o rază de câţiva kilometri. În fiecare seară la ora cinci, posturile de televiziune locale difuzează locaţiile tuturor elefanţilor pe platou. Avertismentele ajung şi la gardieni voluntari din fiecare colonie. Aceştia operează nişte semnale luminoase roşii, care se aprind cu ajutorul SMS-uri. Acest sistem permite oamenilor să îşi planifice drumurile şi să îşi avertizeze prietenii care vin în vizită, să se ferească.

„Comunităţile locale au adoptat sistemul. Guvernul a răspuns pozitiv. E un efort colectiv care aduce beneficii atât oamenilor, cât şi elefanţilor”, povesteşte Kumar. Chiar şi incidentele în care elefanţii distrug proprietăţile s-au redus la jumătate, de când oamenii au îmbrăţişat filozofia de a trăi cu elefanţii, construind magazine alimentare mai sigure.

Kumar a declarat că banii primiţi ca premiu vor fi folosiţi pentru a găsi o metodă să extindă şi în alte zone modelul care funcţionează atât de bine în Valparai.

 

 

 

Sursa: green-report.ro

Miercuri, 24 iunie 2015
Vizualizări: 1046

Citiţi de asemenea

Chiar înainte de era noastră, intestinul era considerat un organ important care era comparat cu porțile paradisului sau ...
997
În lumea noastră a devenit cu un mister mai puțin. În jungla din Cambodgia a fost găsit un oraș antic, cu numele de Mahe...
352
De Ziua Mondială a curățeniei, într-un oraș a avut loc o acțiune: trecătorii aruncau gunoiul într-o grămadă de pe trotua...
466
Fotografii de natură sălbatică în fiecare zi fac fotografii amuzante, fascinante și, uneori, chiar înfricoșătoare.Ei ne ...
376