ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Un elev din Canada a descoperit un oraș al Maya, cu ajutorul stelelor

William Gadyri, în vîrstă de 15 ani, a devenit vedetă în cercurile științifice, după ce a descoperit o legitate, ce i-a permis să găsească un oraș Maya. Vechea localitate este acoperită de păduri. Iar pentru organizarea expediției sînt necesare mijloace substanțiale.

Adolescentul din provincia Quebec a început să se intereseze de arheologie după agiotajul din 2012 privind sfărșitul lumii, prezis de calendarul Maya. Potrivit portalului Gizmodo, după ce a studiat hărțile cu orașele descoperite ale civilizației Maya, William Gadoury s-a întrebat – de ce amplasarea orașelor acestei culturi antice pare lipsită de logică?

– Eu nu înțelegeam de ce Maya construiau orașele departe de rîuri, în locuri retrase, în munți, a declarat Gadoury într-un interviu pentru „Le Journal de Montreal”. Toate acestea trebuiau să aibă un motiv. Iar deoarece ei se închinau stelelor, atunci mi-a venit o idee. Am fost foarte mirat și emoționat cînd am înțeles că cele mai strălucitoare stele ale constelațiilor corespundeau celor mai mari orașe ale Maya.

Tînărul a studiat minuțios diagramele constelațiilor, hărțile orașelor cunoscute ale mayașilor și presupunerea lui s-a confirmat. S-a dovedit că cele mai strălucitoare stele corespund cu amplasarea celor mai mari orașe ale Maya – în Mexic, Guatemala, Honduras și Salvador. Precum menționează The Telegraph, anterior nici un savant nu a observat această legătură.

Însă la într-un loc, Gadoury a găsit o necorespundere. Steaua era destul de strălucitoare pentru ca Maya să-i acorde o atenție deosebită, însă orașul în locul stabilit (departe, în adîncul junglelor din peninsula Yucatan din Mexic) nu era.

Hotărît să verifice teoria pînă la sfîrșit, adolescentul a luat legătura cu agenția cosmică din Canada. Instituția nu i-a refuzat și i-a oferit un set de imagini ale NASA și JAXA (agenția japoneză de cercetări cosmice). Inclusiv a locului, pe care William l-a examinat minuțios. În rezultat, au fost descoperite niște structuri geometrice prea regulate pentru a fi obiecte naturale.

Se presupune că în pădurile din Mexic este ascuns încă un oraș al mayașilor, piraimide și peste trei sute de construcții mai mici. Orașul a fost numit de Gadoury K'aak Chi, sau „gura de foc”.

Însă există o problemă – descoperirea se află în unul dintre cele mai inaccesibile regiuni ale țării, iar cheltuielile pentru expediție au fost estimate drept foarte mari.

– Aceasta ar fi fost culminația celor trei ani de lucru și a visului vieții mele, a mărturisit William Gadoury.

 

Sursa: mk.ru

Citiţi de asemenea

Și Pascal, și Pușkin, și Lomonosov, și Mendeleev.Dar o oarecale Lenocika de șaptesprezece ani spune: "Mă cam îndoiesc că...
73
Rezultatele sînt uimitoare!Astăzi, adesea consumăm alimente dăunătoare, prelucrate, precum și numeroase băuturi dulci și...
142
Legumele prezentate în acest articol sînt din ce în ce mai puțin prezente pe mese în zilele noastre. Dar în zadar, pen...
345
Fiecare are nevoie de momente pentru relaxare și detașare de rutina zilnică. Pentru realizarea acestui lucru, fiecare op...
196