ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Un elev din Canada a descoperit un oraș al Maya, cu ajutorul stelelor

William Gadyri, în vîrstă de 15 ani, a devenit vedetă în cercurile științifice, după ce a descoperit o legitate, ce i-a permis să găsească un oraș Maya. Vechea localitate este acoperită de păduri. Iar pentru organizarea expediției sînt necesare mijloace substanțiale.

Adolescentul din provincia Quebec a început să se intereseze de arheologie după agiotajul din 2012 privind sfărșitul lumii, prezis de calendarul Maya. Potrivit portalului Gizmodo, după ce a studiat hărțile cu orașele descoperite ale civilizației Maya, William Gadoury s-a întrebat – de ce amplasarea orașelor acestei culturi antice pare lipsită de logică?

– Eu nu înțelegeam de ce Maya construiau orașele departe de rîuri, în locuri retrase, în munți, a declarat Gadoury într-un interviu pentru „Le Journal de Montreal”. Toate acestea trebuiau să aibă un motiv. Iar deoarece ei se închinau stelelor, atunci mi-a venit o idee. Am fost foarte mirat și emoționat cînd am înțeles că cele mai strălucitoare stele ale constelațiilor corespundeau celor mai mari orașe ale Maya.

Tînărul a studiat minuțios diagramele constelațiilor, hărțile orașelor cunoscute ale mayașilor și presupunerea lui s-a confirmat. S-a dovedit că cele mai strălucitoare stele corespund cu amplasarea celor mai mari orașe ale Maya – în Mexic, Guatemala, Honduras și Salvador. Precum menționează The Telegraph, anterior nici un savant nu a observat această legătură.

Însă la într-un loc, Gadoury a găsit o necorespundere. Steaua era destul de strălucitoare pentru ca Maya să-i acorde o atenție deosebită, însă orașul în locul stabilit (departe, în adîncul junglelor din peninsula Yucatan din Mexic) nu era.

Hotărît să verifice teoria pînă la sfîrșit, adolescentul a luat legătura cu agenția cosmică din Canada. Instituția nu i-a refuzat și i-a oferit un set de imagini ale NASA și JAXA (agenția japoneză de cercetări cosmice). Inclusiv a locului, pe care William l-a examinat minuțios. În rezultat, au fost descoperite niște structuri geometrice prea regulate pentru a fi obiecte naturale.

Se presupune că în pădurile din Mexic este ascuns încă un oraș al mayașilor, piraimide și peste trei sute de construcții mai mici. Orașul a fost numit de Gadoury K'aak Chi, sau „gura de foc”.

Însă există o problemă – descoperirea se află în unul dintre cele mai inaccesibile regiuni ale țării, iar cheltuielile pentru expediție au fost estimate drept foarte mari.

– Aceasta ar fi fost culminația celor trei ani de lucru și a visului vieții mele, a mărturisit William Gadoury.

 

Sursa: mk.ru

Citiţi de asemenea

Odată cu venirea frigului schimbăm garderoba, dar și rutina de îngrijire a pielii. Vîntul și temperaturile scăzute de af...
6
  Creșterea kombuchei din ceai negru Dacă aveți nevoie de kombucha doar pentru a obține o băutură gustoasă c...
38970
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a participat astăzi, la invitația Ministerului Mediului, la o discuție publ...
83
Pe strada N. Dimo, în perimetrul casei 27/1, au fost mutilați mai mulți brazi, iar alții au rpmas fără vîrfuri. Mai mult...
77