ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Un iaz artificial la dacea. Ce fel de material izolator să procurăm?Un iaz artificial la dacea. Ce fel de material izolator să procurăm?

 

 

În lumea contemporană nu întotdeauna omul poate construi o casă lângă apă, dar având, cel puţin, un lot mic de pământ în afara oraşului, aveţi posibilitatea să încercaţi să creaţi un rezervor de apă artificial. O sursă artificială, o cascadă, un iaz, un rezervor de apă decorativ, un havuz vor reda armonie designului peisagistic pe teren de dacea.

Materiale şi tehnologii moderne fac posibilă crearea a tot felul de iazuri decorative cu eforturi fizice şi cheltuieli financiare minime. Pentru aranjarea rezervorului de apă ar trebui să urmăriţi câteva reguli simple.


Reguli pentru crearea unui iaz artificial

 

  1. Suprafaţa apei trebuie să fie mai joasă sau la nivelul peisajului din jur.
  2. Сonstrucţia iazului ar trebui să fie în alt loc, decât cel de scurgere a apelor pluviale sau de zăpadă.
  3. Iazul (rezervor de apă artificial), dacă este posibil, ar trebui să fie amplasat la o distanţă de douăzeci de metri sau mai mult de casă.
  4. Adâncimea iazului decorativ  lângă mal ar trebui să fie nu mai multă de 70 cm. Astfel, un om matur care s-a poticnit  ar putea cu uşurinţă să iasă din apă, iar copilul nu se va îneca.
  5. Cu cât mai mare este oglinda apei în rezervorul de apă decorativ, cu atât mai bine.
  6. Iazul artificial se construieşte astfel, încât oamenii de pe mal sau de pe un pod ar putea ajunge la apă.

 

Un iaz artificial la dacea. Ce fel de material izolator să procurăm?

 

Materiale hidroizolatoare pentru rezervor de apă artificial


Deoarece apa se păstrează într-un rezervor de apă artificial datorită materialelor hidroizolatoare, este necesar înainte de a începe construcţia de a selecta materialul corespunzător. Astfel de materiale pot fi:

 

  • Recipiente din plastic
  • Material flexibil izolator
  • Structura de beton turnat
  • Plăci de beton, lut şi pietre.


Ar trebui, de asemenea, să găsiţi în grădină un spaţiu pentru rezervoare suplimentare în caz dacă sub razele arzătoare de soare va apărea o situaţie critică. Aceste rezervoare sunt recipiente anti incendiare şi au un volum de 5 până la 50 de metri cubi.

Deci, pentru un iaz artificial mic, cea mai bună soluţie ar fi alegerea recipientelor  din plastic care pot fi de diferite forme şi mărimi. Colectarea unei astfel de structuri nu ar fi grea, puteţi cumpăra la magazine care vând mărfuri pentru gradină un container gata. Aceste containere sunt rezistente la temperaturi scăzute şi efecte nocive ale radiaţiilor ultraviolete. Dar ele au un termen de exploatare de nu mai mult de zece ani. În plus, rezervorul deteriorat nu pot fi reparat. Un termen mai lung de exploatare îl au forme fabricate din peliculă de butil-cauciuc, PVC sau fibră de sticlă. Producătorii acestor materiale garantează, de obicei, timp de zece ani.

Materialul hidroizolator mai scump este fibra de sticlă. Rezervoare din acest material sunt rezistente şi durabile, mai puţin sensibile la temperaturi negative şi razele ultraviolete. Asupra formei de sticla pe margine puteţi aplica acoperire decorativă, realizată din materiale naturale, pentru a camufla părţile laterale. Durata de exploatare a unui rezervor din fibră de sticlă poate ajunge la treizeci de ani.

Materialele hidroizolatoare flexibile pot fi uşor transportate şi instalate, oferind o varietate de forme şi de dimensiuni. În plus, nu sunt scumpe la preţ. La folosirea acestor materiale este foarte dificil de a obţine un fund plat şi unghiuri corecte pentru un iaz decorativ. Culoare închisă a materialului poate reda iazului o adâncime vizuală şi arăta mult mai natural.

După cost pelicula din PVC este accesibilă, dar de scurtă durată. Cu timpul, aceasta îşi pierde elasticitatea, suferă de scădere a temperaturii şi este foarte sensibilă la deteriorări mecanice. Această peliculă  poate fi deteriorată de rădăcinile plantelor, animale şi chiar insecte. Durata de viaţă a peliculei din PVC este numai de doi ani. Este mai bine să folosiţi pelicula pentru construcţia unor iazuri mici din care apa se elimină uşor pentru reparaţii viitoare. Repararea peliculei poate fi realizată cu un adeziv special, lipind piese de peliculă împreună. Prin aceasta termen de exploatare al peliculei din PVC poate fi prelungit până la zece ani.

Cauciuc (pelicula din butilic-cauciuc) are aceleaşi avantaje ca şi pelicula din PVC. Numai acum perioada de funcţionare poate dura de zeci până la treizeci de ani (în funcţie de condiţiile de utilizare). În consecinţă, costul este ridicat. Cu cauciuc butilic putem construi iazuri mari în zonele stâncoase, precum şi iazuri mici.  Cauciucul poate fi reparat cu bandă adezivă şi clei de construcţii.

Pentru a crea iazuri mari este oportun să folosiţi materiale de auto-vindecare. Pentru aceste rezervoare se alege un teren cu sol argilos, iar pentru a aranja malurile sunt utilizate chei din lut. În acest caz, este mai bine să apelaţi la ajutorul unui profesionist în domeniul lucrărilor hidraulice. Aveţi nevoie, de asemenea, de ajutorul specialistului şi la construcţia unui iaz realizat din beton, fibră de sticla şi smoală de poliester.

În orice caz, cumpăraţi materiale hidroizolatoare non-toxice, pentru a nu dăuna plantele şi locuitorii acvatici.


Un iaz artificial, cu mâinile proprii: alegem un loc potrivit


Un iaz artificial, realizat cu mâinile proprii, va deveni o oază originală de frumuseţe şi va crea un microclimat minunat. Pentru crearea lui, alegeţi mai bine un loc în vale, deschis şi destul de însorit. Această locaţie a rezervorului va creşte vizual suprafaţa grădinii. Dar nu trebuie să uităm că razele directe ale soarelui, căzând în apă, pot duce la moartea peştilor şi plantelor acvatice fără flori. Şi dacă soarele va ilumina suprafaţa apei mai mult de şase ore, apa repede va înflori, deoarece în ea încep să se multiplice rapid bacteriile şi algele verzi.

Prin urmare, este mai bine să alegi un loc care este luminat de soare nu mai mult de un sfert din zi. Protecţia iazului poate servi un foişor, o grădina alpină sau alte construcţii, situate pe coasta de sud. Locurile umbrite de copaci nu sunt potrivite pentru că frunzele de toamnă vor astupa iazul, şi rădăcinile puternice ale copacilor pot deteriora fundul iazului şi sistemul de hidroizolare.

Nu puteţi, de asemenea, alege zone deschise, care sunt bine suflate de vint. Deoarece rafalele de vânt pot deteriora plante înalte de coastă. Deci, trebuie să vă gândiţi foarte bine la toate "pro" şi "contra" atunci când alegeţi un colţ de natură vie, în care locul principal va ocupa  un rezervor de apă frumos şi îngrijit.

 

Un iaz artificial la dacea. Ce fel de material izolator să procurăm?

 

 

Sursa: ecologico.ruJoi, 01 decembrie 2011
Vizualizări: 8803

Știrile partenerilor noștri

Citiţi de asemenea

În întreaga lume, serviciile stomatologilor sînt foarte scumpe.... Ca toate serviciile în care cineva face pentru noi, c...
276
Cu 15 ani în urmă, întorcîndu-se dintr-o regată în Hawaii,  un tînăr yachtsman, fiul unui magnat chimic bogat, Char...
204
Cum ne-au învățat pe toți, vă amintiți? Muntele Everest este cel mai înalt munte de pe planeta noastră. Nu! De fapt, ace...
359
Cel mai vestit chirurg, profesorul Fiodor Grigorievici a avut aproape întotdeauna o greutate de aproximativ 65 de kilo...
351