Un impozit pe carne
"Carnea nu este o nevoie primară, în schimb reducerea consumului său a devenit o cerere primară", consideră fostul ministru olandez al finanţelor, Jan Terlouw şi Hans Baaij, directorul asociaţiei Varkens in Nood [Porci în pericol].
Într-un articol apărut în NRC Handelsblad, amândoi pledează pentru punerea în aplicare a unui impozit pe carne, justificat prin pericolul pentru ecosistem şi pentru sănătate al unei consumaţii excesive. Biroul de analiză al politicii economice estimase deja în 2007 că acest tip de impozit era posibil şi preconiza scăderea cu două treimi a consumului de carne (estimat la aproximativ 85 de kilograme pe an şi pe cap de olandez) din ţară. Potrivit autorilor, care evocă în acelaşi timp şi condiţia deplorabilă a animalelor în crescătoriile intensive, ca şi utilizarea de antibiotice, acest impozit ar permite reducerea deficitului bugetar olandez (estimat în 2010 la 4.8 la sută din PIB). Potrivit calculelor lor, un impozit de 1 euro pe kilogram ar aduce aproximativ 1.5 miliarde de euro anual în trezoreria Statului.
Sursa: presseurop.eu