Warning: getimagesize(/var/www/clients/client6/web15/web/web/pics/2013//10/arh.jpg): failed to open stream: ��� ������ ����� ��� �������� in /var/www/clients/client6/web15/web/engine/View.php on line 171
Un mister arheologic vechi de 1.200 de ani ar putea fi descifrat cu ajutorul pasionaţilor de jocuri video online
ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Un mister arheologic vechi de 1.200 de ani ar putea fi descifrat cu ajutorul pasionaţilor de jocuri video online
Muzeul Naţional al Scoţiei din Edinburgh recrutează pasionaţi de jocuri video online care doresc să participe la descifrarea unui mister arheologic vechi de 1.200 de ani, relatează Daily Mail.

Doritorii pot ajuta la asamblarea corectă a unui număr de 3.000 de fragmente care fac parte din Piatra Hilton of Cadboll, o stelă descoperită în comitatul Easter Ross din Scoţia.

Potrivit reprezentanţilor Muzeului din Edinburgh, pasionaţii de jocuri video online sînt mai talentaţi atunci cînd vine vorba de asamblarea unor obiecte pe ecranul unui computer, iar această abilitate a lor ar putea să îi ajute pe experţi să interpreteze complicatele simboluri sculptate pe acea piatră.

Piatra Hilton of Cadboll a fost sculptată în jurul anului 800 e.n., într-o perioadă în care comitatul Easter Ross făcea parte din regatul picţilor. Stela a fost sculptată după ce picţii s-au convertit la creştinism, cu scopul de a celebra noua lor religie.

De-a lungul secolelor, piatra, aflată în prezent la Muzeul Naţional al Scoţiei din Edinburgh, a suportat multe avarii şi a fost spartă de nenumărate ori.

Săpăturile arheologilor au scos la iveală soclul stelei şi 3.000 de fragmente din această cruce din piatră, împrăştiate.

Fragmentele au fost transportate la Borders General Hospital şi analizate cu ajutorul unui tomograf. Imaginile digitale ale fragmentelor au fost introduse apoi în acel program computerizat.

Astfel, începînd din 25 octombrie, orice utilizator de internet va putea să se conecteze pe site-ul muzeului şi să încerce să asambleze corect acele fragmente, cu ajutorul imaginilor 3D ale acestora.

Fragmentele vor fi prezentate şi într-o expoziţie, "Creative Spirit: Revealing Early Medieval Scotland", care va fi vernisată la Muzeul Naţional al Scoţiei din Edinburgh pe 25 octombrie.

 

Sursa: noi.md

Duminică, 13 octombrie 2013
Vizualizări: 1538

Știrile partenerilor noștri

Citiţi de asemenea

Viața este plină de sens, chiar dacă poate părea dintr-o parte incompletă.- Doi chinezi în ultimii 12 ani sădesc copaci ...
46
O femeie care coace pîine fără drojdie mai mult de doi ani, a împărtășit rețeta pentru maia cu mulți prieteni și cunoști...
205
Lui Ion Ceban i s-a dat pe gust mersul cu bicicletă. Astfel, pe două roți, acesta a mers în această dimineață să inspect...
41
Satul Muvîr din raionul Igrinsk nu cu mult timp în urmă, pur și simplu nu exista pe hartă. Recunoscut ca fiind neprofita...
132