ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Un studiu genetic a descoperit originea comună a mai multor tipuri de cancere
 

 

Cercetătorii din Marea Britanie au alcătuit prima hartă din lume a proceselor mutaţionale care declanşează dezvoltarea tumorilor - o performanţă care ar putea duce în viitor la punerea la punct a unor metode mai bune de tratare şi de prevenire a multor tipuri de cancer.

 

Într-un studiu publicat miercuri în revista Nature, cercetătorii care au analizat peste 7.000 de genomuri (coduri genetice) ale unor forme comune de cancer au descoperit 21 de "semnături" ale proceselor care afectează ADN-ul uman, relatează Reuters.

"Acesta este un pas important pentru descoperirea proceselor care declanşează formarea cancerului", a declarat Serena Nik-Zainal, de la Institutul Wellcome Trust Sanger, participantă la acest studiu.

"Prin analize detaliate, vom putea începe să folosim de acum înainte în folosul nostru cantitatea uluitor de mare de informaţii îngropate adînc în AND-ul cancerelor, înţelegînd cum şi de ce se declanşează acele forme de cancer", a adăugat ea.

Toate cancerele sînt cauzate de mutaţii ale ADN-ului care apar în celulele corpului pe parcursul vieţii unei persoane.

Oamenii de ştiinţă sînt siguri deja de anumite lucruri, precum faptul că substanţele chimice din ţigarete cauzează mutaţii în celulele pulmonare, iar acestea declanşează cancerul pulmonar, şi faptul că razele ultraviolete declanşează mutaţii în celulele tegumentare, iar acestea duc la cancerul de piele.

Însă cercetătorii nu descifraseră încă procesele biologice care cauzau acele mutaţii, aflate în spatele celor mai multe tipuri de cancere comune.

"Am început să aflăm destul de multe lucruri despre consecinţele pe care le au aceste mutaţii. Însă, de fapt, deţinem un nivel rudimentar de înţelegere a faptului care cauzează acele mutaţii, în primul rînd", a spus Mike Stratton, directorul Institutului Wellcome Trust Sanger, coordonatorul studiului.

"În definitiv, acele lucruri care cauzează mutaţiile reprezintă cauzele cancerelor", a adăugat el.

Cercetătorii au analizat codurile genetice de la 7.042 de cancere provenind de la pacienţi din lumea întreagă, acoperind o gamă de 30 de tipuri diferite de cancer, pentru a vedea dacă găsesc un anumit tipar sau anumite "semnături" ale proceselor mutaţionale.

Ei au descoperit că toate tipurile de cancere conţineau două sau mai multe semnături - o descoperire care evidenţiază varietatea proceselor care operează împreună atunci cînd cancerul se dezvoltă.

Cercetătorii au descoperit totodată faptul că tipurile de cancer prezintă un număr diferit de procese mutaţionale. În timp ce două procese mutaţionale caracterizează dezvoltarea cancerului ovarian, în cazul cancerului hepatic există şase astfel de procese.

Anumite semnături au fost găsite în mai multe tipuri de cancer, iar altele au fost găsite doar la un singur tip. Din cele 30 de tipuri studiate, 25 prezentau semnăturile unor procese mutaţionale asociate cu fenomenul de îmbătrînire.

Cercetătorii au descoperit şi că o anumită familie de enzime, denumite APOBEC, despre care se ştie că afectează ADN-ul, este asociată cu mai mult de jumătate din totalul tipurilor de cancer studiate.

Enzimele APOBEC pot fi activate atunci cînd organismul reacţionează la o infecţie virală. Savanţii cred că "semnăturile" care rezultă din acest proces sînt "victime colaterale" ale genomului uman, care apar atunci cînd enzimele acţionează pentru a proteja celulele de acţiunea virusurilor.

 

 

 

Sursa: noi.md

 

Sâmbătă, 17 august 2013
Vizualizări: 1384

Citiţi de asemenea

Maimuța Haplorhini este un mamifer din subordinul primatelor.Maimuțele Haplorhini au un nas uscat și un simț mai puțin d...
127
Din clasa întîi orice copil începe să învețe formule fără sfîrșit, reguli, și excepții la la diferite materii — de la ma...
158
Există un obicei foarte bun...Un obicei vechi de mulți uitat...Obiceiul de a începe ziua cu contemplarea frumuseții...De...
260
Atracția pentru dulciuri o are majoritatea oamenilor. Dar cît de inofensiv este zahărul? Majoritatea dintre noi consum...
332