Una dintre cele mai cunoscute teorii privind formarea Lunii ar putea fi demontată
Teoria conform căreia Luna s-a format după ce o rocă spaţială imensă din titan, de mărimea planetei Marte, s-a lovit de Pământ, în urmă cu patru miliarde de ani, ar putea fi demontată, scrie Daily Mail.
Cercetătorii de la Universitatea Illinois (SUA) susţin că în solul lunar nu există nicio urmă care să ateste prezenţa rocii gigantice de titan, botezate Theia. Acum, specialiştii se întreabă cum a ajuns Luna pe orbita sa, dacă nu după un impact devastator al Theei cu Pământul.
"Până acum, ciocnirea dintre Theia şi Pământ era principalul scenariu al formării Lunii", a explicat JunJun Chang de la Universitatea Illinois. Însă, dacă asta ar fi adevărat, Luna ar trebui să fie compusă în proporţie de minimum 40% din resturi ale Theei, ceea ce nu este adevărat, spune Chang.
De altfel, Chang şi colegii săi au dovedit că titanul reprezintă doar 0,0004% din compoziţia Lunii, procent similar celui de pe Pământ. "Acest lucru sugerează că Luna s-ar fi format din mantaua Pământului", spune cercetătorul.
O altă explicaţie ar fi că, la început, Pământul se învârtea în jurul axei sale cu o viteză foarte mare, motiv pentru care ar fi aruncat resturi în spaţiu, iar acestea s-ar fi unit pentru a forma Luna.
De asemenea, cercetătorii nu exclud posibilitatea ca Theia să fi fost de fapt compusă din gheaţă, nu din titan, şi să se fi topit pe suprafaţa Lunii.
Sursa: moldovenii.md