Unde pe Pământ poți găsi super viață de 50.000 de ani: cristale antice
Într-un sistem de peșteri mexican atît de frumos și atît de fierbinte încît este numit concomitent Țara Zînelor și Infernul, oamenii de știință au găsit viață încapsulată în cristale care ar putea avea o vechime de peste 50.000 de ani.
Acești microbi ciudații și vechi aflați în hibernare au fost descoperiți în peșterile din Naik, care se află în Mexic, în 2017. Aceste microorganisme au supraviețuit în adîncurile pământului datorită unor astfel de minerale precum fierul și manganul. "Aceasta este o adevărată super viață", a declarat Penelope Boston, șefa Institutului de Astrobiologie al NASA, care a prezentat descoperirea în cadrul unei conferințe științifice.
A fost deja confirmat faptul că descoperirea este un alt exemplu al modului în care microbii pot supraviețui în unele dintre cele mai extreme medii de pe Pămînt. Formele de viață - 40 de tulpini diferite de microbi, chiar și câțiva viruși - sînt atît de bizare, încît chiar și rudele lor cele mai apropiate diferă de ele cu 10% din punct de vedere genetic, ceea ce înseamnă că ele rămîn în urmă de orice formă de viață cunoscută, la fel cum oamenii de ciuperci.
Peșterile Naik au o adîncime de aproximativ 800 de metri. Ele adăpostesc mine de plumb și zinc abandonate, iar înainte de începerea exploatării miniere, peșterile erau complet izolate de lumea exterioară. În interior este atât de cald, încît oamenii de știință au fost nevoiți să poarte versiuni ieftine ale costumelor spațiale - pentru a preveni contaminarea cu viața exterioară - cu pachete de gheață distribuite pe tot corpul. Ei puteau lucra acolo maximum 20 de minute, iar apoi erau nevoiți să se scufunde într-o cameră de odihnă "răcoroasă", unde era 38 de grade Celsius.