Universul este un creier gigantic

/ Vizionări: 5316

Вселенная — это чей-то гигантский мозг

Închipuirea Universului ca un creier gigantic a fost propusă oamenilor de știință de către scriitorii fantaști cu zeci de ani în urmă. Dar acum fizicienii recunosc că pot exista unele dovezi care susțin că aceasta ipoteză este adevărată într-un sens oricare.

Femeile au creierul mai mic decît al bărbaţilor, dar îl folosesc mult mai eficient
Femeile au creierul mai mic decît al bărbaţilor, dar îl folosesc mult mai eficient

Potrivit unui studiu publicat în Nature’s Scientific Reports, Universul poate crește ca și un creier gigantic - cu descărcări electrice între celulele de oglindă ale creierului sub formă de galaxie în expansiune.

Acest lucru a fost demonstrat prin modelarea pe calculator. Cercetătorii au modelat viața Universului timpuriu, imediat după Big Bang, și au observat cum unitățile cuantice de spațiu-timp, care sunt mai mici decât particulele subatomice, au format o rețea în timpul dezvoltării Universului. Ei au descoperit de asemenea că modelarea este o imagine oglindită a celorlalte rețele. Unele link-uri intre site-uri similare sunt rezultatul unei creștere limitate, în timp ce altele au acționat ca noduri într-o varietate de conexiuni. De exemplu, unii compuși sunt limitați și similari: de exemplu, o persoană care iubește sport vizitează multe site-uri Web dedicate sportului, unele dintre ele sunt mari și reunesc diferite părți ale rețelei, cum ar fi Google și Yahoo.

Вселенная — это чей-то гигантский мозг

Creierul controlează reacţie alergică
Creierul controlează reacţie alergică

S-a dovedit că dinamica naturală de creștere - cursul de dezvoltare al sistemelor - este același pentru diferite tipuri de rețele, indiferent dacă este vorba de Internet, creierul uman sau Universul ca un întreg. Autor al studiului, fostul cetățean al Rusiei, Dmitri Kriukov, în prezent la Universitatea din California, San Diego, a declarat că astfel de sisteme care apar sunt foarte diferite, dar ele au evoluat într-un mod foarte asemănător. În rezultat, susțin oamenii de știință, Universul evoluează într-adevăr  ca un creier.

Poate că universul și "gândește"?

Pământul este leagănul intelectului, dar nu putem trăi veșnic într-un leagăn. -

Konstantin Eduard Țiolkovski.

Un pahar cu apă face creierul să funcționeze cu 14% mai eficient
Un pahar cu apă face creierul să funcționeze cu 14% mai eficient

Probabil, că Universul este doar un joc al supercivilizațiilor. Un filozof serios, câștigător al numeroaselor premii prestigioase, profesor la Universitatea Oxford, Nick Bostrom a recunoscut într-un interviu că filmul The Matrix l-a impresionat atât de mult că el într-o lună a scris cartea Trăim într-o simulare modelată pe calculator?

Omul de știință a susținut că cu o probabilitate de 25 la sută lumea noastră de astăzi reprezintă o matrice, o simulare pe calculator a realității. Filosoful a avut în vedere un program care modelează conștiința unui om, mai multor oameni sau chiar a întregii omeniri.

Această simulare a fost creată de așa-numita civilizație post-umană, formată din descendenții celor prezenți, dar care pe plan intern și extern s-au modificat astfel, încât este dificil să le numești oameni.

Omul de știință a numit aceste ființe supraomenești drept reprezentanți ai adevăratei umanități. Și l-ea înzestrat cu abilități extraordinare, de exemplu, de calcul, dobândite în urma joncțiunii creierului la supercalculatoare.

Acești cyborgi pot crea cu ușurință o lume virtuală, - a susținut filozoful. El chiar a sugerat, de ce ei au nevoie de acest lucru. Pentru a studia propriul trecut.

Urmașii noștri s-au confruntat cu lacune în istoria sa și au decis să umple golul, lansând în joc o mulțime de persoane modelate, pe noi toți, - susține teoria extraordinară lui Bostrom.

După publicarea cărții lui Bostrom a trecut aproape zece ani.  S-ar părea că fanteziile nebune ale filozofului ar trebui să fie uitate. Dar, din contra. Fizicienii au început să caute dovezi că super-modelarea pe calculator este posibilă. Și că lumea noastră este doar o matrice.

 

Sursa