Untul est produsul cel mai frecvent falsificat în Rusia
După încălcările cerințelor de siguranță și a cotei de falsificare pe piața alimentară din Rusia, pe primul loc se află producția din carne și lactate. Acest lucru a fost depistat de către agenția „Rosstandart” în cadrul proiectului „Testul calității”.
Despre primele rezultate a relatat directorul agenției federale pentru standardizare și metrologie din Rusia Alexei Abramov în cadrul forumului „Strategii de calitate”, dedicat aniversării a 90-a a sistemului rus de standardizare.
Rezultatul studiilor au demonstrat că practic, fiecare al doua înghețată plombir conține grăsimi nelactate, inclusiv ulei de palmier, iar brînza, smîntîna și laptele condensat, în afară de grăsimi și acizi, ce nu corespund cerințelor, conțin proteine și drojdii.
Lider în falsificare este untul- 38% din producția cercetată conține grăsimi care nu sunt din lapte. Totodată, locul selectat a fost destul de reprezentativ – în medie la fiecare testare erau studiate cîte 10 mostre de unt de la diferiți producători și branduri, selectate din magazine și de la producător.
Carnea s-a dovedit a fi în general sigură – doar 3% din mostre au fost declarate necorespunzătoare cerințelor după indicii microbiologici, cantitatea de proteine și grăsimi, conținutul OMG. Însă 12% din producția de carne a fost declarată drept falsificată din cauza conținutului de amidon și izolat din soia.
„Cel mai mult ne preocupă situația în rețelele de alimentație publică - 78% din mostrele prelevate nu au trecut testul la siguranță după indicatorii microbiologici”, a spus Alexei Abramov.
Rezultatul e următorul: din peste o mie de mostre de producție, 36% nu corespund cerințelor de calitate, 35% nu corespund cerințelor GOST în baza a trei regulamente, iar 21% sunt produse falsificate. La sfîrșitul anului curent, „Rosstandart” va face publice numele companiilor care nu au trecut testul, precum și cele ale producătorilor onești.
Sursa: rg.ru