ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Urșii polari suntem noi! Schimbările climatice ne afectează direct
 

Schimbările climatice nu reprezintă un pericol doar pentru urșii polari de la mii de kilometri depărtate. Cei mai reputați cercetători care și-au dedicat cariera studiului climei încearcă să îi facă pe oameni să înțeleagă acest mesaj pe care l-au transmis de la ultima conferința pe această temă care a avut loc în această săptămână în Japonia.

Aceștia au subliniat că pericolele încălzirii globale sunt imediate și afectează deja în mare măsură viața și sănătatea oamenilor. „De fapt urșii polari suntem noi”, susține  Patricia Romero Lankao, cercetător în cadrul Centrului Național de Cercetare Atmosferica din Boulder, Colorado, SUA. Marile riscuri nu sunt doar topirea gheții și adispariția a unor animale și plante. Pericolele sunt: foamete, boli, secetă, inundații, refugiați și războaie.

Noul document elaborat în Japonia trece în revistă toate schimbările majore, cum ar fi creșterea valurilor de căldură din America de Nord, Europa, Africa și Asia sau inundațiile severe, cum ar fi cele care au dus la strămutarea a 90.000 de oameni în Mozambic, în 2008, și care acum sunt mult mai frecvențe în Africa și Australia. De asemenea, topirea gheții în regiunea arctică nu afectează numai ursul polar, dar schimbă deja cultura și mijloacele de existența ale populațiilor indigene din nordul Canadei. „Schimbările climatice reprezintă într-adevăr o provocare în gestionarea riscurilor. Este foarte clar că nu suntem pregătiți pentru astfel de evenimente„ , spune Chris Field de la Institutul pentru Știință Carnegie din California.

Dacă schimbările climatice vor continuă în același ritm se anticipează o escaladare a fenomenelor extreme de violență, foamete și secetă. De altfel, pentru prima dată, oamenii de știință au subliniat legătura nuanțată dintre temperaturile ridicate și conflictele armate. De asemenea, se așteaptă ca prețurile alimentelor, la nivel global, să crească cu până la 85% până în 2050.

Aceste fenomene coroborate vor duce la creșterea gradului de sărăcie, iar țările cele mai sărace vor fi și mai sărace, populația va fi expusă mai multor boli provocate de lipsa alimentelor și a apei. „Schimbările climatice sunt deja o realitate. Modificări ale climei cu impact major asupra sănătății umane, ecosistemelor și agriculturii au deja loc în întreaga lume. Acestea își pot dubla efectele distructive în următorii 10 sau 20 de ani”, a spus John Christy, profesor în cadrul Universității Huntsville din Alabama.

 

Sursa: ecopresa.md

Citiţi de asemenea

Un bărbat din SUA, a chemat dezinsecția. El era îngrijorat  de zgomotele ciudate care veneau din pereți. Credea că ...
377
Talentul rar al fetei a atras atenția oamenilor de știință, muzicienilor și jurnaliștilor...
326
Așa se numește fenomenul în care fulgerul se formează într-un nor de cenușă care se ridică din gura unui vulcan în timpu...
914
Să ne amintim cum a fost atunci, cînd natura ne-a arătat măreția sa, în proiectul foto al lui Maxim Ciumaș....
324