ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Utilizarea lucarnelor în sisteme de lumină naturală
Acum, când energia electrică a devenit accesibilă şi ieftină, ar putea apărea întrebarea: cât este de mare rolul luminii naturale în viaţa noastră? Răspunsul este simplu - rolul lui este mai mare ca oricând.

 

Beneficii

 

În primul rând, lumina electrică nu este o plăcere atât de ieftină cum se obişnuieşte de considerat: lămpile, indiferent de tipul lor, consumă energie tot timpul, care, împreună cu alte aparate generează costuri mari pe care trebuie să le achitaţi la sfârşitul lunii. Iar lumina soarelui este absolut gratuită.

În al doilea rând, strălucirea pulsatorie a lămpilor moderne (fie incandescente, fluorescente sau oricare alte) afectează ochii, ceea ce duce la o oboseală rapidă, distragere a atenţiei, de care, în cele din urmă, suferiţi nu numai dvs., ci şi cei din jur. Iluminatul natural nu creează astfel de probleme.

În al treilea rând, este plăcut de ştiut că obţineţi o parte de căldură şi energie necesară chiar şi la locul de muncă.

 

Construcţie

 

Acesta este motivul pentru care arhitecţii moderni tot mai des utilizează lanterne de lumină sau lucarnele în proiectele lor. Lanterne de lumină pot fi instalate chiar şi în clădirile în care acestea nu au fost prevăzute în proiectul iniţial. Toate aceste lucruri sunt posibile datorită structurii simple a unei lămpi de lumină: cupola şi bază de metal.

De fapt, datorită instalării lucarnelor pe acoperiş, veţi obţine un acoperiş parţial translucid, care poate furniza, în mod eficient, lumină pe tot parcursul zilei.

În ciuda simplităţii de proiectare, diverse modele diferă mult. Una din cele mai importante caracteristici ale lanternei de lumină este materialul din care a fost făcută partea de transmitere a luminii – cupola.

În principal, sunt folosite două tipuri de materiale : policarbonat (celular sau monolitic) şi acril. Principala diferenţă între cupola de policarbonat de cea din acril constă în ceea că prima este mai durabilă. Acest lucru este util, când stratul de zăpadă este mare sau vandalii decidă să verifice podul dvs. Pentru o securitate suplimentară cupola poate fi făcută din două sau trei straturi, acest lucru va contribui, de asemenea, la o izolare termică de înaltă calitate. Un alt avantaj al modelelor din policarbonat poate fi numită protecţia împotriva razelor ultraviolete.

Nu mai puţin importantă este alegerea designului şi amplasarea dispozitivelor de iluminare. De obicei, mai multe lămpi sunt plasate chiar pe panta acoperişului, care oferă o iluminare de calitate a tuturor încăperilor necesare (tip de instalaţie zenit). Dar, dacă aveţi nevoie să iluminaţi întreaga clădire, atunci ar fi rezonabil să instalaţi o bandă de lucarne, care traversează întreaga structură de-a lungul crestei (tip de instalaţie creasta). În orice caz, se recomandă să faceţi înălţimea de bază de 30-50 cm, care va permite luminii să pătrundă cu pierderile minime.

 

Utilizarea lucarnelor în sisteme de lumină naturală 

 

Funcţionalitate

 

Nu uitaţi că lucarnele sunt multifuncţionale. Ele pot fi folosite ca o ieşire suplimentară pe acoperiş în caz de necesitate. Dacă aveţi de gând să faceţi acest lucru, de exemplu, în timpul iernii, pentru a curăţa zăpada de pe acoperişul clădirii, va trebui să decideţi în privinţa tipului de deschidere al lucarnei. Se disting sisteme automate (lucarna se deschide printr-un control electronic), sistemul mecanic (de obicei, este necesar doar să apăsaţi pe buton), sistemul manual (la fel de uşor ca şi deschiderea unei ferestre normale) şi un sistem ermetic (nu se deschide).

Lucarna deschizătoare va permite să ventilaţi încăperea şi să eliminaţi fumul în caz de urgenţă.

Un alt moment important atunci când alegeţi o lampă este estetica. Forma lămpii nu se limitează numai cu dreptunghiuri şi pătrate. Aproape la fel de des se întâlnesc modele triunghiulare şi octogonale. Partea convexă translucidă, de obicei, depinde de caracteristicile clădirii, unghiul de cădere al razelor solare. Desigur, cel mai bine lasă să treacă lumina lanternele, plasate perpendicular la soare. Însă şi ele pot fi completate cu felinare un pic înclinate.

Intensitatea luminii poate fi, de asemenea, ajustată. Sticla poate fi total transparentă sau opacă. Dacă doriţi să redaţi clădii dvs. un caracter unic, sticla poate fi colorată.

Valoarea tehnologiilor curate creşte pe zi ce trece, ceea ce face deosebit de importantă utilizarea felinarelor de lumină, care nu numai că economisesc banii, dar, de asemenea, ajută la obţinerea luminii necesare cu un maxim de confort.

 

 

Sursa: rf-energy.ru

 

Vineri, 09 decembrie 2011
Vizualizări: 2577

Citiţi de asemenea

Băutura de sfeclă este capabilă să învingă hipertensiunea, să îmbunătățească metabolismul în organism și chiar să facă...
229
Programul de Granturi Mici (SGP) al Facilității Globale de Mediu (GEF), implementat de PNUD Moldova, lansează azi, 21 se...
205
Studiile efectuate în diferite țări ale lumii au infirmat mitul precum că copiii răspîndesc virusul COVID-19 și au demon...
224
William James Sidis a fost, de mic copil, o persoană specială. S-a născut în Statele Unite pe 1 aprilie 1898 şi a murit ...
576