Vântul fierbinte de deșert va răcori noul stadion în Qatar

/ Vizionări: 3886

Горячий ветер пустыни охладит новый стадион в Катаре

 

În Qatar s-a început construcţia unui nou stadion FIFA, în care se va petrece Cupa Mondială de fotbal din 2022. Caracteristica principală a noului stadion este sistemul său unic de răcire pasivă prin evaporare, care nu consumă absolut energie electrică. Atunci când stadionul va fi închis, sistemul va utiliza pentru răcire zonele rezidențiale din jur. Compania de arhitectură Tangram Gulf, autorul proiectului, a dotat clădirea cu tehnologii de economisire a energiei tradiţionale în arhitectura din Qatar.

 

Stadion cu o capacitate de 80000 de oameni va fi construit cu „captoare de vânt” (badgirami, Badgheer), care captează vântul fierbinte al deșertului și direcționează fluxuri de aer prin întreaga structură a clădirii. Aceste captoare de vânt sunt instalate în membrana exterioară a stadionului. Pentru ca aerul rece să nu iasă afară, designerii au dezvoltat panouri de tip jaluzele cu găuri. Desenul găurilor a fost proiectat după logaritmul lui Fibonacci și mecanismului natural folosit de șopârlele deşertului pentru a răci pielea.

 

Горячий ветер пустыни охладит новый стадион в Катаре

(foto: www.vzavtra.net)

 

Pentru a răci fluxuri de aer în interiorul clădirii arhitecții au dezvoltat sistemul de gestionare a resurselor de apă bazat pe o tehnologie tradiţională din Qatar - „Qanat”. Sistemul constă din rezervoarele de apă plasate sub terasa stadionului, care asigură o aprovizionare constantă de apă rece în rezervorul central al clădirii. Evaporându-se, apa răcește aerul, care apoi trece printr-o structură de beton cu goluri înconjurând întreaga clădire și funcționând ca conductele de aer.

 

Горячий ветер пустыни охладит новый стадион в Катаре

(foto: www.vzavtra.net)

 

Cum arată modelarea clădirii efectuată pe calculator, sistemul de răcire pasivă prin evaporare instalat în stadion va ajuta la menținerea temperaturii la nivelul 26- 29 de grade Celsius, ceea ce este în plină concordanță cu standardul adoptat de către FIFA.

 

 

Sursa: energy-fresh.ru