În pofida tuturor programelor și măsurilor de protecție, pădurile moldovenești continuă să fie distruse (Foto)
Nu o dată pe paginile resursei ecology.md a fost abordat subiectul ecologiei și protecției Codrilor Moldovei.
Recent, în vizorul nostru a ajuns un caz concret de tăiere crasă a pădurii din apropierea satului Donici. Suprafață parchetului de tăiere rasă a constituit circa 25-30 de hectare. Acest sector este mărginit de o zonă de arbori parțial distruși, cu o suprafață aproximativ similară. Vă sugerăm să vizualizați fotografiile de la locul incidentului, pentru a vă crea o impresie despre ceea ce se întîmplă astăzi în pădurile moldovenești.
Se pare că în cazul acestei probleme logica raporturilor publice juridice în cadrul unei societăți moderne, bazate pe faptul că orice cetățean al statului moldovenesc este în drept (și capabil) să stopeze încălcarea legislației, se clatină. Problema e că în precedentul articol pe acest subiect directorul Institutului de Cercetări și Amenajări Silvice din cadrul Agenției de Stat „Moldsilva”, Dumitru Galupa, a explicat în cadrul unui interviu pentru ecology.md o schemă funcțională de stopare a defrișării ilegale a pădurilor. El a spus cum pot fi informate organele de supraveghere a utilizării pădurilor despre tăierile suspecte.
Fundația pentru Dezvoltare Ecologică „ECODAVA” a expediat pe adresa Ministerului Mediului al Republicii Moldova o sesizare cu privire la tăierea suspectă și ilicită a pădurilor.
Însă pînă acum nu s-a reușit stoparea acestui proces.
Potrivit sursei noastre de încredere, directorul general al Agenției „Moldosilva”, Ion Cebanu (liderul fracțiunii Partidului Liberal în cadrul Consiliului municipal Chișinău), era la curent cu tăierea preconizată a acestei păduri. Acest funcționar, care acordă o sumedenie de timp pentru a acoperi fărădelegile colegului său de partid Dorin Chirtoacă (inclusiv defrișarea zonelor verzi din capitală), nu a întreprins nicio măsură pentru protecția Codrilor. Mai mult, există probabilitatea că chiar Ion Cebanu a aprobat acest act barbar realizat cu încălcarea considerabilă a limitei normei de tăiere.
Potrivit Codului silvic, se admit tăieri rase pe parchete cu o suprafaţă de cel mult 2,0 ha. În interviul precedent, Dumitru Galupa ne-a explicat că astfel de încălcări atrag recuperarea prejudiciului și posibilitatea aplicării unei pedepse penale. În funcție de valoarea prejudiciului, aceasta poate fi o amendă ori răspunderea administrativă sau penală. În unele cazuri, pe lîngă recuperarea daunei, pedeapsa se aplică potrivit legislației muncii, celei contravenționale și penale concomitent.
Studiind această problemă, am depistat pe hărțile Google încă cîteva masive enorme (circa 40-50 ha), tăiate anterior în aceeași regiune.
Sperăm că lanțul acțiunilor criminale în raport cu natura moldovenească în sfîrșit se va rupe. Și dacă nu funcționarii noștri, responsabili pentru patrimoniul național forestier, atunci cel puțin cei europeni conștientizează pe deplin seriozitatea consecințelor de pe urma tulburării echilibrului forestier al Moldovei. Incapacitatea Agenției „Moldsilva”, a Ministerului Mediului al Republicii Moldova și Inspectoratului Ecologic de Stat de a controla în limitele legislației în vigoare situația privind distrugerea pădurilor i-a determinat pe funcționarii europeni să introducă interdicție asupra distrugerii arborilor în pădurile Moldovei, începînd cu 1 octombrie. Această interdicție a fost semnată la 1 martie de către directorul Agenției „Moldsilva”, Ion Cebanu.
Dar deocamdată… Probabil că subalternul și colegul său din Partidul Liberal Ion Ciobanu nu a primit acest ordin sau activează în baza principiului „acum ori niciodată”. Astfel, pînă la 1 octombrie, noi am putea pierde toți Codrii Moldovei.