ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

În Republica Sud-Africană a fost fabricat un polimer ecologic pentru combaterea secetei (+Video)

O tînără de16 ani din Republica Sud-Africană a inventat un polimer ecologic din componente naturale, care va salva multe țări de secetă. Totodată, materialele pentru confecționarea acestuia sînt la îndemînă întotdeauna, transmite Inhabitat.

Coaja de portocale și avocado constituie baza pentru noul material superabsorbant. Acest polimer ecologic poate păstra o cantitate de apă ce depășește de o sută de ori propria greutate.

La baza acestor polimeri stau lanțurile moleculelor de polizaharide. Coaja de portocală constă în proporție de 64% din asemenea lanțuri. Ea conține și pectină, ce joacă rolul de gelifiant. Dacă combinăm coaja de portocală și cea de avocado, atunci sub acțiunea razelor solare, în urma reacției chimice, acestea se transformă într-un polimer inofensiv.

Kiara Nirdzhin din Johannesburg, RSA, cunoaște nu din auzite ce înseamnă seceta. Invenția ei va schimba cu siguranță conceptul tradițional de cultivare a plantelor agricole și va ajuta în combaterea secetei, cu care se confruntă Republica Sud-Africană. Anual, agricultura țării se cere subvenții de la stat pentru a supraviețui perioada torid. Polimerul ecologic va ajuta la crearea depozitelor de apă cu cheltuieli minime, fapt ce va fi salutat cu gratitudine de fermierii, care își vor salva roada.

Datorită acestei invenții, Kiara Nirdzhin a obținut premiul mare al concursului. Cîștigătoarea Google Science Fair va dezvolta proiectul în continuare cu ajutorul unui mentor, al organizatorului concursului.

 

 

Sursa: rodovid.me

Citiţi de asemenea

La finele lunii aprilie, parlamentul a votat în primă lectură  proiectul de lege care prevede introducerea unui mor...
99
În Chișinău sînt tăiați mai puțini copaci sănătoși, dar această problemă încă există, deoarece Asociația ”Spații Verzi” ...
256
"Pădurea este mult mai mult decît vedem", spune omul de știință, ecologul Susan Simmard. Studierea pădurilor pe parcursu...
299
Tenul tânăr, indiferent de vârstă, este visul oricărei femei, dar și preocuparea nr. 1 în industria mondială a frumuseţi...
523