ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Zece moduri de economisire pentru un proprietar al caseiZece moduri de economisire pentru un proprietar al casei

Potrivit sondajelor de opinie, în ţara noastră mai mult de 70% din locuitorii apartamentelor orăşeneşti ar dori să trăiască în casa lor privată. Dar, milioane de concetăţeni ai noştri, care au deja case individuale în oraş, la ţară sau untr-un sat, sunt conştienţi de faptul că, în afară de avantaje de necontestat, o astfel de locuinţă are şi neajunsuri grave. Casa proprie necesită o atenţie constantă, reparaţii periodice, precum şi costuri ridicate de întreţinere.
   
Plăţile lunare pentru electricitate, apă şi combustibil pot surprinde neplăcut cu sume din patru cifre. Spre fericirea proprietarilor din Rusia, există multe moduri verificate de a reduce semnificativ aceste cheltuieli. Şi nu trebuie să “inventaţi bicicleta”. Examinaţi mai atent soluţii tehnice şi cele de construcţii, care sunt deja utilizate pe scară largă în Europa de Vest, SUA şi câştigă o popularitate crescîndă în ţara noastră.

Izolarea pereţilor

Potrivit experţilor, prin ziduri prost izolate ale casei individuale se pot pierde pâna la 30-50% din caldură, produsă de sistemul de încălzire. Desigur, măsurile de economisire a căldurii sunt mai eficiente când acestea sunt preconizate la etapa de proiectare, dar există metode de îmbunătăţire a eficienţei energetice şi în case deja construite. Ne referim la tehnologii de izolare a construcţiilor de îngrădire a clădirii cu sisteme multistrate de faţadă.

Metoda cea mai simplă şi mai ieftină de executie este un sistem de ipsos multistrat. Pe pereţii exteriori sunt ataşate panouri de izolare (vata minerală sau polistiren), pe care este suprapusă plasa de consolidare, apoi straturi de bază şi decorativ din ipsos.

O tehnologie mai scumpă şi mai complicată - este faţada suspendadă cu ventilaţie. Pe pereţii exteriori sunt ataşate plăci din vată minerală respirabilă. Iar panourile de finisaj (din metal, piatră, etc) sunt montate pe un cadru metalic special, astfel încât între ele şi materialul izolant de căldură este un decalaj de aer mic. El joacă rolul de "pernă termică" şi nu permite ca izolarea să devină udă.

Aceste sisteme multistrate ajută să înjumătăţim pierderi de căldură. Şi este important că, cu ajutorul tehnologiei descrise poate fi izolată o casă nouă şi cea construită anterior din orice material - beton, cărămidă, blocuri de zgură, cherestea.


Schimbăm ferestrele

Potrivit experţilor, prin ferestre vechi din lemn se produc până la 70% din totalul pierderilor de căldură. Modul de a opri această risipă este doar unul – înlocuirea tuturor ferestrele cu cele moderne, energetic eficiente din PVC. Datorită contururilor sigilate, acestea au o rezistenţă termică ridicată şi diferă prin lipsa de curent.

Izolarea termică a acoperişului

Acoperişul slab izolat, de asemenea, contribuie la "risipă" de caldură. Experţii nu recomandă să lăsaţi podul rece, deoarece atunci veţi avea nevoie să izolaţi etajele şi podul încăperilor de locuit, ceea ce este mai puţin eficace. Cel mai bun mod de încălzire – instalarea plăcilor din vată minerală pe spaţiu între căpriori ai acoperişului. Această metodă de izolare a podului va permite să faceţi din acesta o mansardă confortabilă.

Selectaţi cazanul de încălzire

Costurile de combustibil pentru cazan pot fi măsurate în zeci de mii de ruble pe sezon de încălzire. Nu cumpăraţi un cazan prea mare, care va arde mult combustibil. Este suficient să porniţi de la calcul: 1-1,2 kW de putere termică la 10 m2 de zonă a casei (pentru condiţiile climaterice în zona de centru). Mai bine alegeţi modelul "inteligent" cu reglare automată a puterii.
În ultimii ani, au devin tot mai populare cazane eficiente cu o tehnologie de condensare. Ele pot folosi căldura, care, de obicei, este aruncată prin horn cu gazele de ardere fierbinţi, şi direcţiona acestă căldură pentru a încălzi apa care circulă în sistemul de încălzire.

Optimizarea sistemului de încălzire

Instalarea supapelor de echilibrare, care vă va permite să distribuiţi agentul termic la toate camerele în sumă egală. Acest lucru este valabil mai ales pentru case cu două sau trei etaje şi au o configuraţie complexă a sistemului de încălzire (podele încălzite, radiatoare de dimensiuni diferite şi aşa mai departe).

De asemenea, pe toate radiatoarele din casă trebuie să instalaţi regulatoare automate de control al temperaturii.

Ventilaţie eficientă

Studiile arată că o familia medie din Rusia cheltuie cel puţin 20-25% din energie electrică pe iluminat şi, în mai multe cazuri, jumătate este irosită. Deci, există multe oportunităţi pentru reducerea consturilor.
Specialiştii recomandă să înlocuiţi toate becurile incandescente cu cele moderne cu consumul redus de energie. O astfel de lampă cheltuie energie de cinci ori mai puţin la aceeaşi strălucire. Totodată, aceste dispozitive de economisire a energiei funcţionează de 10-15 ori mai mult. Deci, în pofida preţurilor relativ ridicate, ele se recuperează rapid în procesul exploatării.

Citim litere pe aparate electrice

Pentru a reduce consumul de energie şi, în acelaşi timp, a nu refuza la beneficiul avantajelor civilizaţiei, este necesar să acordăm o atenţie la clasa eficienţei energetice a aparatelor.

Alegem un climatizor eficient

Calculăm toate!

Este suficient să instalăm contoare adecvate şi să începem să plătim pentru resurse nu conform standardelor umflate, ci consumului real.

Este important să înţelegem că contoarele nu economisesc gazul, energie termică sau apă. Ele doar reglează calculile cu serviciile comunale şi stimulează locuitorii casei să utilizeze mai eficient resursele energetice.

 

 

Sursa cu link pe e-vid.ru

Marţi, 01 februarie 2011
Vizualizări: 5226

Citiţi de asemenea

Fotograful Scott Franks a filmat un scurtmetraj cu denumirea "Jocul semințelor".În film este afișată lupta de zi cu zi a...
47
Înainte de a începe să îmbunătățești lumea, de trei ori uită-te la propria casă.Proverb chinezesc...
121
Prima dată, mucusul în organismul nostru se formează încă în copilărie atunci cînd mîncăm ceva fiert...Pe măsură ce cr...
206
Din 1993, Departamentul de Pompieri din Australia lansează calendare caritabile.În acest an, toate fondurile din vînzare...
185