ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Aşezare ecologică „Insula” — Centrul de Copii şi de Tineret



Aşezare ecologică „Insula” - Centrul de Copii şi de Tineret

 

Centrul de Copii şi de Tineret  - aşezarea ecologică "Insula", locul de paradis în Moldova, la 70 km de Chişinău, inconjurat de păduri şi de aer curat.

Ce este Centrul de Copii şi de Tineret "Insula"? Centrul de reabilitare pentru copii "Insula" este un loc de reşedinţă temporară a tinerilor pentru o perioadă de la 3, 6, 9 luni până la 2 ani. Durata de şedere la Centru va depinde de nevoile individuale ale individului şi situaţia lui de dezvoltare.

Toate programele realizate în cadrul Centrului vizează formarea tinerilor, aflaţi în situaţii de viaţă dificile, pregătirea pentru viaţă independentă şi integrarea socială, determinarea profesională, precum şi reintegrarea în familiile lor biologice acolo, unde este posibil.

Ce înseamnă aşezare ecologică? Într-adevăr, este dificil să dăm o definiţie universală. Încercarea de a găsi o formă de convieţuire armonioasă între om şi natură - asta e modul în care, pe scurt,  poate fi descrisă ideea unei astfel de comunitate de oameni. Aici este vorba şi despre conservarea naturii, educaţia şi perfecţionarea spirituală, şi multe altele.

În opinia noastră, potenţialii colonişti moldoveni pot fi şi ar trebui să fie iniţial uniţi de o idee comună. Iar pentru ca o aşezare să devină cu adevărat ecologică, activitatea optimă a locuitorilor acesteia poate fi legată de protecţia mediului înconjurător. Oamenii trăiesc cu plăcere în aşezările ecologice atunci, când au cu ce să se ocupe acolo. Se deschide o posibilitate pentru toate tipurile de activitate socială, auto-perfecţionarea spirituală, dezvoltarea învăţământului, educaţia copiilor şi chiar pentru afaceri. În aşezare se dezvoltă şi se aplică noi forme de răgaz a timpului liber, fapt, care permite membrilor comunităţii de a comunica mai eficient, de a avea grijă unul de celălalt şi de prosperarea aşezării, de protecţia mediului înconjurător, în general.

Centrul "Insula" va include, de asemenea, dezvoltarea permaculturii şi implementarea acesteia în Republica Moldova. Ce este permacultura - un sistem de design, al cărui scop este organizarea  spaţiului, ocupat de oameni, în baza unor modele ecologice oportune. Totodată, dezvoltătorii ei se ocupă nu numai de creşterea alimentelor, dar şi de clădiri şi de infrastructură, precum şi de toate componentele ale lumii înconjurătoare. Aici este vorba şi de construcţia ecologică cu utilizarea noii tehnologii.

Primul nivel presupune crearea unui model intern al centrului "Insula". La acest nivel, se realizează programe de pregătire a tinerilor pentru o viaţă independentă şi integrare socială.

Al doilea nivel - sprijinirea tinerilor direct în procesul de socializare. Alegerea formelor de sprijin va depinde de mai multe condiţii, cum ar fi:

  • nivelul de pregătire pentru o viaţă independentă;
  • disponibilitatea competenţelor profesionale;
  • disponibilitatea mediului social (familie, prieteni), care este capabil să susţină tânărul în procesul de integrare socială;
  • gradul de dezintegrare socială.

La această etapă, vom folosi următoarele forme de asistenţă:

  1. Însoţirea tânărului în procesul de socializare. Aceasta înseamnă că absolvenţii Centrului vor fi supravegheaţi de un voluntar (prieten, mentor).
  2. Formarea la Centru a perechilor de companie între locuitorii minori ai "Insulei" pentru o convieţuire ulterioară în zone de socializare (regiune, oraş, sat, localitate) şi supravegherea lor de tutore-mentor. Ieşirea în perechi din Centru va da tinerilor, in special orfanilor, posibilitatea de a avea în procesul de integrare socială un sprijin din partea prietenului, locuitor al "Insulei". Astfel, tranziţia locuitorilor "Insulei" la o viaţă independentă nu va fi prea dură.
  3. Reintegrarea copilului în familia biologică sau într-o familie alternativă. Alegerea familiilor şi şederea în ele.

"Insula" este un centru pentru absolvenţii şcolilor-internat, precum şi adolescenţii, aruncaţi în stradă, copii cu probleme după colonie.

 

Ei vor trăi pe lângă 4-6 case economice. Norma de spaţiu personal pentru adolescenţi se distinge prin unicitatea sa, intrare separată, holul mare, camere private, o baie cu WC şi bucătărie. Casele sunt construite conform unui proiect special cu folosirea celor mai noi tehnologii într-un loc ecologic curat, câte 4-6 persoane. Totodată, În aceste case economice vor locui familii normale, care doresc să părăsească, în mod benevol, Chişinăul sau alte oraşe şi sate. Ei vor duce gospodăria, unde vor activa ferme pentru obţinerea carnei, produselor din lapte, brânzei, ouălelor, precum şi sere. Aceste familii sunt nu numai muncitori-manageri, ci şi oameni, care contribuie la dezvoltarea spirituală, socializarea absolvenţilor şcolilor-internate.

Peste 3, 6, 9 sau 12 luni vom trimite "absolvenţii" noştri în societate. Ne ocupăm cu angajarea lor, pe parcursul anului monitorizăm socializarea lor.

Locul lor ocupă următorii indivizi ...

Acesta este un loc pentru acei, care sunt dezămăgiţi de modul de viaţă  consumator şi se străduie să păstreze natura. Atmosfera de echipă, de relaţie de dragoste faţă de fiecare şi faţă de muncă (Work – is Love in Action!) - este temelia, pe care se bazează comunitatea. Religia, în cazul în care aceasta poate fi numită o religie, este foarte simplă - îndumnezeirea naturii. Nimănui nu îi pasă, în ce credeţi, de ce naţionalitate sunteţi, etc.

Ce ne dă modelul “Insula”? Oricât ar părea de ciudat, conştiintizarea faptului că pentru construirea comunităţii de tip nou avem nevoie de rădăcini - care pot fi naţionale sau internaţionale, dar acestea, cu siguranţă, ar trebui să fie. Fundamentul moral şi spiritual, perfecţionarea continuă, cultul Naturii - tot ce este necesar, o mică comunitate rurală care produce alimente proprii şi structurile de protecţie a mediului înconjurător  la nivel local, care apără parcul lor mic, precum şi un nou model al viitorului  sat.

Haideţi să ne ocupăm de crearea viitorului nostru! Să lăsăm gelozia, sentimentul de autoimportanţă, meschinăria tipică şi ofense, care paralizează gândurile noastre şi energia noastră! Să tratăm  Pământul cu grijă, iar oamenii cu respect, aşa cum ne invaţă legile Universului! Haideţi să întoarcem gândurile noastre de la interesele meschine şi să creăm o idee colectivă care ar putea rezolva probleme, demne de Omul vrednic!

Ascultaţi cu atenţie pe dvs. înşivă, cooperaţi cu natura şi slujiţi lumii - iată cei trei piloni pe care se bazează "Insula", plină de optimism.

ABONAȚI-VĂ
Marţi, 08 februarie 2011 15:25
Vizualizări: 3568

Citiţi de asemenea

În lumea contemporană, unde tehnologiile ne despart adesea de natură, practicile vedice oferă metode profunde de restabi...
167
Lumea contemporană se grăbește înainte cu o viteză amețitoare. Tehnologiile cuceresc toate domeniile vieții noastre, sch...
139
Omul este singura ființă de pe această planetă capabilă să își exprime gândurile prin cuvinte.Lumea este plină de mari r...
127
Maimuțele capturate din sălbăticie și aduse la grădina zoologică înțeleg clar că stăpânul și angajații grădinii zoologic...
325