Buruieni: diversitatea este sub control!
În mintea grădinarului cuvintele "buruieni" și "luptă" sunt legate indisolubil. Visul grădinarului sunt răzoare goale, fără nici un fir de iarbă. De la începutul primăverii până în toamna târzie buruienile sunt cele care impun proprietarii terenurilor să stea cu spatele încovoiat.
Buruienile au apărut atunci când omul a început să cultive solul. Noi luptăm cu ele, iar ele se opun. Am tratat terenul cu erbicide, majoritatea plantelor au pierit, dar rămân cele care au supraviețuit și au dat urmași rezistenţi la acest tip de erbicid. Astfel agricultorii anual selecţionează buruienile.
Ca rezultat al acestei lupte, am primit sute de specii de buruieni adaptate la săpatul constant și diferite măsuri de combatere. Tehnicile de supravieţuire create ca răspuns al naturii prin ingeniozitatea lor sunt mult mai superioare metodelor de luptă inventate de om.
Caracteristicile speciale ale biologiei buruienilor: ele cresc numai în soluri afânate şi bine-fertilizate, ele au uitat cum să crească în alte condiţii! Deci, reiese parcă noi înșine le creăm condiții pentru viaţă.
Tot răul e spre bine
Să ne uităm la buruienile pe de altă parte, estimând argumentele pro. Nu vă surprindeţi dacă acestea există:
1. Buruienile sunt sideratele gratuite. Sistemul lor de rădăcini, mai adânc și mai extins, produce și acumulează prin masa lor verde substanţe nutritive din straturile profunde ale solului. Acest material verde putem folosi pentru mulci, "umplutura" paturilor calde și compost. Buruienile sunt componenta valoroasă a compostului și îngrășământului lichid.
2. Sistemul de rădăcini mai puternic afânează solul, reface structura și hrăneşte cu organisme din sol. Acest lucru crește activitatea microbiană a solului. Buruienile sunt materia organică care hrănește solul și crește în ciuda dvs. Principalul lucru este să nu le smulgeţi cu rădăcini și să nu aruncați acest beneficiul în afara terenului dvs. Buruienile tăiate și lăsate pe loc sunt alimentaţia corectă a plantelor. Deoarece solul steril și utilizarea îngrășămintelor minerale duce în mod inevitabil la degradarea solului și pierderea fertilității lui.
3. Prin buruieni solul scapă de căldura soarelui: acolo unde nu există nici un mulci, ele îl protejează de la uscare și radiații solare ultraviolete nocive pentru organisme din sol.
4. Este dovedit faptul că unele buruieni au un impact pozitiv asupra creșterii și aromei plantelor de cultură, reducând parțial concurenţa între speciile plantațiilor de monocultură. Dacă nu doriți să plantaţi mixt, ele o fac pentru dvs.!
5. Buruienile alungă și uneori sustrag dăunătorii. De exemplu, vetrice sub mere respinge afide verzi și sustrage asupra sa afide negri. La grădinari aspectul plantei tencuite cu afide provoacă un dezgust. Însă oare este mai bine dacă populația afidelor să se extindă necontrolat pe plantele dvs.?
6. Un grup mare de buruieni sunt plante medicinale utile. Și dacă pe terenul dvs. apare persistent pătlagina sau nardul, ar fi înțelept să aflaţi indicații pentru utilizarea lor și să fiţi recunoscători naturii pentru ajutor.
Reiese că unele dintre buruieni sunt necesare pentru grădină. Este faptul recunoscut de agronomia oficială: cu buruienii pe câmp nu se mai luptă în mod definitiv. Și nu din cauza lipsei de chimicale, ci pentru că fără ele este mai rău. Sunt calculate ratele optime de amestecare a culturilor cu plantele sălbatice, sunt dezvoltate tehnici de coabitare.
Nu a distruge, ci a controla
Cum?
1. Înlocuiți săpatul cu afânatul superficial. Acest lucru va păstra banca principală a semințelor de buruieni în straturile mai adânci ale solului, acolo unde acestea germină.
2. Mulcirea obligatorie. Fără suficientă lumină buruienile se dezvoltă slab.
3. Semănarea sideratelor înainte și după principalele plantări. Natura are oroare de vid. Nu veţi ocupa pământul, îl va ocupa ea, și nu este faptul că vă va place modul în care ea va face acest lucru.
4. Lăsaţi-le să crească până la faza de înflorire și apoi tăiaţi. Biologia vegetală explică că în cursul perioadei de vegetație ele acumulează un stoc de elemente nutritive în rădăcinile și rizomii, în scopul de a-l folosi întru continuitatea speciei lor. La maxim el este toamna și primăvara, când planta începe să se trezească.
Dacă veţi tăia sau veţi smulge planta devreme, în rădăcinile rămase în sol va fi suficientă energie pentru a forța noua creştere, însă dacă o veţi lăsa să crească, până la înflorire, stocul va fi în mare măsură epuizat. Iar masa plantelor va acumula mai multe elemente nutritive care la descompunere vor fi folosite de plante de cultură. Practica dovedeşte: după astfel de tăiere plantele cu rizome se recuperează dificil. Nu vă ajunge răbdare să vă uitaţi la "modul în care ele năpădesc teritoriu ... ?" Doar sunt pur şi simplu siderate gratuite!
5. Deosebit de atent trebuie să controlaţi numărul de buruieni în momentul când plantele de cultură încep să răsară și să câștige puterea. Buruienile nu prezintă un pericol pentru plantele puternice, ele înseşi ar putea concura cu buruieni. Pentru a face aceasta, există o metodă ca stimularea germinării buruienilor în primăvara devreme. După ce se topește zăpada şi solul se usucă ușor, afânăm stratul superior al solului în paturi cu instrumentul lui Fokin (un fel de seceră) sau cultivatorul lui Strij. Crescând aerarea şi îmbunătățind încălzirea stratului superior al solului, creăm condițiile favorabile pentru germinarea buruienilor.
Înainte de plantare, afânăm stratul superior al solului, tăiem buruienile crescute, oferind astfel o şansă plantelor de cultură până ce buruienile se vor recupera. Pentru același motiv nu ar trebui să plantăm prea devreme chiar şi culturile rezistente la frig, cum ar fi morcovul. În acest caz, în același timp, vor vegeta și morcovii și buruienile, şi ar trebui să plivim manual germenii de morcov sau pătrunjel într-un covor de buruieni.
Autor: Marina Vasilieva, Zlatoust
Ziarul „Prirodnoie zemledelie”, nr. 2 (14) 2013
Sursa: vashe-plodorodie.ru