Calendarul tradițional din Țara Moldovei. Sîntem în anul 7519 de la crearea lumii!
Pe parcursul întregii istorii a Țării Moldovei moldovenii au folosit un calendar, bazat pe versiunea Septuaginta Biblică (Culegere de traduceri a Vechiului Testament în greaca veche), în care sistemul cronologic începe de la crearea lumii, adică cu 5508 ani înainte de Naşterea Domnului. Anul întîi al acestui calendar constituie data presupusă a creării lumii, este anul dintre 1 septembrie 5509 î.Hr. şi 31 august 5508 î.Hr.
Calendarul tradițional din Țara Moldovei ca şi din alte state ortodoxe a fost calculat de la facerea lumii şi nu de la Naşterea lui Hristos, cum s-a procedat în Apus.
Respectiv, cronicarii moldoveni începeau numărarea anilor de la facerea lumii, adică începînd cu anul 5508 î.Hr.
Astfel, calendarul tradițional numără cu 5508 ani mai mulţi decît cel contemporan, care începe numărarea anilor de la naşterea lui Iisus Hristos. Conform calendarului contemporan sîntem acum în anul 2012, pe cînd dacă ne conducem de calendarul tradițional acum este anul 7519 (anul nou 7520 va veni în septembrie ).
Trebuie să menționăm, că în Moldova pînă în anul 1572 prima zi a anului era 1 ianuarie, iar după această dată – 1 septembrie.
Calendarul tradițional a fost folosit cu precădere pînă spre mijlocul secolului al XVIII-lea, fiind înlocuit treptat la mijlocul secolului al XIX-lea cu calendarul contemporan, care începe sistemul cronologic de la Naşterea lui Cristos. Acest lucru nu înseamnă că trebuie să ignorăm în suflet, în mod obligatoriu, cronologia tradițională de care s-au condus strămoşii noştri pe parcursul secolelor şi care începea numărarea anilor de la facerea lumii. De atunci au trecut, aşa cum ni se spune, 2011 ani, adică în total 7519 de ani.
Sursa: moldovenii.md