ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Cauza eșecului culturilor cerealiere în Siberia sunt … OMG-urile




 

În zadar fermierii dau vina pe secetă pentru toate necazurile lor. Se pare, că de vină a fost bacteria de sol care în urma modificărilor genetice eșuate, din prieten s-a transformat în dușman. Organismele modificate genetic: beneficii sau daune?

Abrevierea OMG nu necesită o descifrare. Cineva apără ferm organismele modificate genetic și vede în ele salvarea populației lumii de la amenințarea foametei, altcineva are un punct de vedere opus: OMG-uri ar putea distruge toate organismele vii de pe planetă. Desigur, până la distrugerea totală a plantelor mai este mult, însă primele semne au apărut deja. Această problemă a fost discutat la I Congres International de Agro-comunități Eurasiatice, care a avut loc în oraşul Novosibirsk.

 

Cum au descoperit savanţii, eșecul recoltei din acest an nu a fost cauzat numai de secetă. Desigur, temperaturile record de sol și de aer au jucat  rolul său, însă consecințele nu ar fi fost atât de dezastruoase, dacă nu ar fi o mică bacterie de sol, oamenii de ştiinţă numesc această bacterie Pseudomonassyringae. La comanda corporației transnaționale "Syngenta", într-o serie de țări, inclusiv în Rusia, a fost realizat un experiment. Ca rezultat bacteria din prieten s-a transformat în dușman. Atacând solul, ea provoacă la cereale intoleranța la secetă și înghețuri, care sunt de ajuns. Apropo, în experiment a fost folosit materialul genetic uman. Experiment a fost realizat la comanda și din banii Departamentul pentru Apărare al SUA, însă rezultatele experimentului sunt în mare parte trecute sub tăcere.

Alexandru Harcenko din oraşul Rostov pe Don a studiat cu atenție această problemă în partea de sud a Rusiei și Ural-ul de sud. Rezultatele sunt deprimante: pe solurile afectate, chiar și la o secetă mică, culturile sunt distruse. În plus, omul de știință are informații că contaminarea culturilor cu bacteria modificată genetic este observată și în câmpurile din Siberia de Vest, Kazahstanul de Nord. Oare nu este de mirare că aceste regiuni au fost grav afectate de secetă din acest sezon? Plantele nu au putut rezista la anomaliile  climatice.

 

Omul de ştiinţă are metodele sale de combatere: în primul rând, el propune de a trata câmpurile cu antibiotice în primăvară, anotimpul de formare a lăstarilor la plante. La necesitate, după examinarea culturilor s-ar putea efectua pulverizarea lor în toamnă. Acum sunt dezvoltate tehnicile avansate, în special,  Alexandru Harcenko atrage atenția asupra faptului că plantele "sătule" sunt mai puţin sensibile la afectare, prin urmare îngrășămintele de asemenea sunt o parte necesară de "terapie". Dar după cum știți, utilizarea antibioticelor și îngrășămintelor chimice pune capăt la agricultura organică, care ar putea deveni un avantaj al agriculturii ruse în condiţiile aderării țării la OMC.

Ar trebui, de asemenea, remarcat faptul că în Rusia nu există metode de detectare a infecțiilor bacteriene la culturile cerealiere conform standardului GOST. Și experții în boli bacteriene din întreaga fosta Uniune Sovietică pot fi vre-o 15 persoane, în cel mai bun caz. Iar pe site-ul american de fitopatologi din 6 experţi doi au numele de familie rus. Aşa că boala există, însă practic nu-s specialişti pentru a o diagnostica şi trata.

 

Dar problema nu se limitează la rezultatele experimentelor nereușite cu bacteriile de sol. Acum, la toate nivelurile, se declară că Rusia nu cultivă  culturile modificate genetic. Cu toate acestea, La Forum, Preşedintele Uniunii Cerealierilor a spus că în Rusia, cu culturile OMG sunt deja semănate  400 de mii de hectare. Și mulţi alţi producători agricoli din Rusia, apreciază pozitiv utilizarea organismelor modificate genetic, de exemplu, directorul general al holdingului  "Sangilen" din Krasnoiarsk, Roman Goldman.

- Am învăţat la Londra împreună cu o originară din Brazilia, - relatează Goldman, - și atunci când ea povestea despre recoltele cerealelor în patria ei: 80-100 de chintale de pe un hectar, nu am crezut-o. Dar este adevărat. Ei hrănesc cu aceste cereale animale agricole, iar carnea o furnizează în Siberia. Și în ciuda costurilor de transport, producţia lor este rentabilă. Uitaţi-vă la Statele Unite, care de mult timp folosesc OMG-uri în agricultură, iar noi ce aşteptăm?

 

Iar noi suntem în așteptarea confirmărilor sau infirmărilor ale siguranței OMG. Mai ales că unele dintre datele obţinute de către oamenii de știință ne sperie. Experiența recentă a cercetătorilor europeni de la Universitatea din orașul francez Caen a confirmat impactul negativ al porumbului modificat genetic din SUA, tratat cu erbicidul comun, asupra sănătății şobolanilor de laborator. Cel puțin la o jumătate din animale s-au dezvoltat tumori de mărimea unui ping-pong. Cum a declarat atunci liderul proiectului, Gilles-Eric Seralini, acest experiment a fost efectuat pentru prima dată. Esența inovării constă în faptul că, de obicei, influența OMG-ilor asupra sănătății animalelor de testare a fost monitorizată timp de  90 de zile, în timp ce în acest studiu cercetările au durat trei ani. Potrivit omului de știință, este o crimă că astfel de teste nu au fost efectuate mai devreme și că autorităţile sanitare nu au cerut cercetări mai îndelungate, în ciuda faptului că timp de 15 ani peste tot în lume se vând alimente modificate genetic. În luna septembrie, în Franța, a fost lansat un film, numele peliculei sperie, "Noi toți suntem animale de laborator".

Oamenii de știință europeni care demască OMG-uri nu sunt singuri. De exemplu, doctor în bilogie Irina Ermakova, liderul activist al mișcării anti-GMO din Rusia, expertul independent internațional din partea Rusiei în cadrul Comitetului "Știința pentru Pace și Securitate", a declarat că după utilizarea soia modificată genetic la şobolanii experimentali și urmașii lor s-au observat hipoplazie, sterilitate și creșterea mortalității. Trebuie de spus că rezultatele testării efectuate de Irina Ermakova au provocat o evaluare ambiguu în presă. Omul de știință a fost acuzat de faptul că experimentele nu au fost efectuate destul de curat, şi respectiv, evaluările și concluziile nu pot fi considerate fiabile. Ziarul "Komsomolskaia Pravda" s-a oferit chiar să repete experimentul lui Irina Ermakova cu o difuzare on-line pe Internet.

 

În Rusia OMG-uri sunt poziționate ca o scăpare de foame. Însă situația în lume este astfel că produsele alimentare sunt suficiente, însă nu ajung  bani pentru a le cumpăra. La urma urmei, chiar și ţările din "lumea a treia", care cu adevărat sunt ameninţate de pericolul foamei, cum ar fi Somalia, au refuzat la culturile modificate genetic, să nu mai vorbim de unele țări europene, care s-au declarat a fi o zonă liberă de organisme modificate genetic. Între timp, aderarea Rusiei la OMC va deschide granițele pentru produsele modificate genetic, pe scurt, toate OMG-urile sunt în vizită în Rusia.

 

Foto: green-dom.info

Sursa: sibkray.ru

ABONAȚI-VĂ
Vineri, 12 aprilie 2013 15:28
Vizualizări: 2620

Citiţi de asemenea

Haideți să ne amintim programa școlară, să zicem, de literatură. Și să începem, de exemplu, cu clasicii. Ce studiem la ș...
83
La Detail Garage oferim o gamă completă de servicii de detailing auto, pentru ca mașina dvs. să arate mereu ca nouă și s...
219
Deși toamna este în plină desfășurare, la XOstudio FLOWERS am început deja să ne pregătim pentru magia sărbătorilor de i...
342
Astăzi dorim să vă prezentăm o băutură naturală de casă, care este excelentă pentru organismul dumneavoastră. Dacă beți ...
444