ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Ciment ecologic — inovație în producția materialelor de construcții
 

Recent un consorțiu elvețian condus de către specialiști ai Școlii Politehnice Federale din Lausanne (EPFL) a raportat despre finalizarea primei faze de dezvoltare a amestecului de ciment nou după componență și structură. Potrivit dezvoltatorilor acestei tehnologii, amestecul va reduce semnificativ așa-numita amprenta de carbon lăsată de industria producerii de beton industrial.

Există toate motivele să credem că reducerea va fi de aproximativ 40 la sută, ceea ce este un indicator serios.

După cum știm uzinele angajate în producția cimentului de construcții au un statut oficial de emitenți de cel puțin 10 la sută din volumul total de dioxid de carbon care intră în atmosferă.

În același timp ciment ca material de construcții este foarte popular, în principal, datorită stabilității sale. Amestecul dezvoltat în prezent de specialiștii elvețieni cu participarea omologilor lor din India, Cuba și Brazilia are toate șansele să devină un înlocuitor complet pentru aproximativ 50 la sută din volumul standard de ciment de construcții Portland utilizat în producția betonului modern.

Acei înlocuitori ai cimentului Portland care sunt utilizați în producția industrială a materialelor de construcții de astăzi sunt nimic decât o zgură obișnuită, un produs secundar al producției de oțel. De asemenea, ca substitut este folosită și cenușa volatilă, produs secundar al funcționării centralelor electrice alimentate cu cărbune. Cu toate acestea, în cantități suficiente aceste materiale nu ajung în producție. În general, cota totală a substitutului artificial în volumul cimentului Portland produs astăzi, utilizat în producția de beton, nu are dreptul de a se numi suficientă, aceasta variază de la 15 la 20 la sută.

Amestecul inovator pe care dezvoltatorii au numit LC3 (Limestone Calcined Clay Cement) are în compoziția sa calcarul mărunt, zdrobit cu grijă, și lutul ars. Calcarul este cunoscut ca material comun, extras în cariere. Specialiștii au reușit să stabilească că în condițiile de amestec ale materialelor, lutul calcinat sau mai degrabă aluminați reacționează cu carbonatul de calciu conținut în calcar. Rezultatul acestei reacții este apariția pastei de ciment, solide datorită porozității minime. Trebuie subliniat faptul că până de curând aceste materiale au fost folosite ca înlocuitori pentru cimentul Portland, dar nu și împreună, ci separat. Anume acesta este motivul pentru care procentul de utilizarea lor în procesul de producere a rămas scăzut. Amestecul inovator LC3 poate fi un înlocuitor complet al cimentului Portland, circa 50 la sută din volumul total, fără a fi nevoie de a schimba caracteristicile operaționale ale materialului deja gata.

Dezvoltatori ai tehnologiei noi sunt siguri că amestecul LC3 are toate șansele să devină un fel de "standard de aur" în producția de ciment. Până în prezent au fost finalizate cu succes două proiecte-pilot pentru a testa materialul, toate din care a confirmat fiabilitatea tehnologiei inovatoare, comoditatea de funcționare și integrarea în linii de producție deja operate.

 

Sursa

ABONAȚI-VĂ
Duminică, 13 iulie 2014 9:27
Vizualizări: 4102

Citiţi de asemenea

Locuitorii din Soroca spun că şi-ar dori ca Nistrul să fie mai curat, iar oamenilor să le pese mai mult de mediul ambian...
54
Uau! Jacqueline Berrido Pisano – cea mai frumoasă bunică din lume, conform ediției engleze The Sun. Este uimitor că ac...
378
În Marea Britanie a fost publicat un raport în urma unei anchete de cinci ani privind infectarea a mii de pacienți cu HI...
349
Războiul nu poate fi câștigat cu arme. Dacă dorim să nu avem vărsare de sânge între popoare, trebuie să lucrăm pentru un...
318