Cum să scăpăm de insecte dăunătoare fără chimicale
Această întrebare sună des, deoarece toți cei care folosesc produse și mijloace de protecție chimice împotriva dăunătorilor în grădini și livezi, după o perioadă scurtă de timp din nou încep să o facă, și din nou fără succes. Vom încerca să aflăm - de ce?
De ce dăunătorii apar în grădinile noastre, după ce ne-am folosit de produse chimice pentru a le combate:
Grădina noastră este un sistem integral de legături reciproce, e natura așa cum este ea. Folosind produse chimice, perturbăm echilibrul naturii, și încercând să scăpăm de problema dăunătorilor concomitent distrugem insectele benefice. Ce se întâmplă în continuare? Insectele dăunătoare se dezvoltă mult mai rapid decât cele utile. Să luăm, spre exemplu afidele, care se întâlnesc foarte des. Tratând chimic afidele, vom ucide și larve de buburuze. Afidele se înmulțesc foarte rapid, fiind ajutate de furnici, ce le transferă de la plantă la plantă și contribuie la răspândirea lor rapidă. O buburuză pe săptămână distruge 500-600 de larve de afide, dar, din păcate, buburuza și larvele ei au fost ucise de chimicale. Afidele în curând vor apărea iarăși, din grădini vecine, dar buburuzele nu vor apărea degrabă în cantități necesare. Astfel vom proceda cu toți dăunătorii din zonă: distrugând dăunătorii, vom distruge un sistem întreg de organisme benefice, necesare pentru a menține echilibrul natural în grădina noastră.
Cum vom proceda cu dăunătorii:
Răspunsul la întrebare este foarte simplu - trebuie să creăm condiții nefavorabile pentru dezvoltarea dăunătorilor și benefice pentru cea a insectelor folositoare.
Cum să le creem? În primul rând, trebuie să aflăm care sunt principalii dușmani ai dăunătorilor, deoarece anume de ei ne vom folosi, renunțând la pesticide, care conțin substanțe chimice și nocive pentru mediu. În primul rând, acestea sunt păsările, care le mănâncă cu plăcere. Într-al doilea - diferite plante cu miros specific și respingător. Și, bineânțeles, insectele benefice care distrug dăunătorii (cum ar fi larvele de buburuză).
Deci, începem controlul insectelor dăunătoare:
În primul rând trebuie să atragem păsările în grădină. Cum s-o facem? Alături de arbori și arbuști din gradină vom pune adăpătoare și hrănitoare pentru păsări - astfel vom atrage familii de grauri, care se luptă foarte bine cu omida și fluture de varză. Dar, asigurați-vă, că acestea sunt atârnate de un stâlp mai presus de copac cu cel puțin 50 cm, căci graurilor nu le place când casele lor sunt înconjurate de ramuri, ei sunt obișnuiți să vegheze ce se întâmplă în jur pentru a se ascunde din timp.
Ar fi bine să plantăm plante insectifuge (cum ar fi mărarul, menta și altele). Deoarece multor dăunători nu le plac mirosurile sale, ei vor evita aceste locuri. Plantele pot fi plantate de-a lungul marginii parcelelor, în centrul lor, etc.
Să construim case pentru iernarea insectelor benefice. De ce materiale avem nevoie? Scânduri mici (pot fi învechite) și o varietate de materiale naturale (cum ar fi: tulpini uscate de ciulini, fân uscat, etc.). Construim un fel de dulap, fără uși, cu o mulțime de rafturi, pe care și vom stabili materialele naturale, în care vor petrece iarna și vor găsi adăpost de ploaie insectele benefice.
Astfel putem evita utilizarea pesticidelor. Viața în grădina noastră va decurge în felul său și orice dăunători care o vor vizita,vor fi distruși imediat de mulți locuitori utili, pe care le-am atras! Și să ne amintim că cu natura nu trebuie de luptat, trebuie doar să-i creăm condiții favorabile pentru a avea succes!
Автор - Выживший Землянин