ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Eco-hotel la marginea Saharei: un adăpost pentru trup şi sufletEco-hotel la marginea Saharei: un adăpost pentru trup şi suflet

 

 

Într-un loc de paradis din Tunisia, în apropierea oraşului-oazei Nefta, situat între terenul salin Chott-el-Jerid şi nisipurile aurii din Sahara, a  fost deschis un eco-hotel nou Dar Hi - întruchiparea unei idei creative geniale, care combină armonios confortul modern şi luxul cu frumuseţea naturii, tradiţiile locale şi materiale naturale.

Creatorii faimosului hotel de designer, HI Hotel în Nice, Philippe Chapelle şi Patrick Eluargi din nou au încredinţat realizarea eco-proiectului, francezului Matali Crasse, care a reuşit să realizaze ceva între o casă pentru oaspeţi şi un hotel de lux: o răcoare plăcută între o căldură toridă, spaţii publice, trecând treptat în apartamente private. Meritul principal al proiectului: respectul tradiţiilor culturale, naţionale şi arhitecturale, utilizarea exclusivă a materialelor şi a forţei de muncă locale.


Recunoaşterea colorirtului şi tradiţiilor locale

Tunisia se află doar la câteva ore de zbor de la Paris şi, după cum se ştie, între aceste două ţări de la mijlocul secolului al XIX-lea s-au stabilit legături strânse culturale şi economice. Pentru Tunisia, cu o climă caldă şi acces la mare, turismul este un domeniu profitabil şi promiţător, însă majoritatea hotelurilor din această regiune, bogată cultural, sunt construite după modelul occidental, care nu se încadrează nici în specificul local, nici în caracteristicile naturale ale ţării. Eco-hotelul Dar Hi diferă de celelalte hoteluri gri, construite după şablon nu numai prin localizarea sa pe vârful unui deal, dar şi prin recunoaşterea tradiţiilor regionale şi climaterice.

 

Eco-hotel la marginea Saharei: un adăpost pentru trup şi suflet
Eco-hotel la marginea Saharei


Interiorul hotelului este realizat din lemn local şi fibre de palmier. Primul etaj dispune de o zonă comună umbrită, în aer liber, în centrul căreia sunt camere pentru spa-proceduri şi baia. Al doilea etaj este destinat apartamentelor private, construcţia cărora creează o umbră salvatoare dorită pentru primul etaj. Din ferestrele camerelor, se deschide o priveleşte pitorească. Toate elementele structurale şi decorative sunt relizate din cărămizi de lut, iar decoraţiuni interioare sunt create numai din materiale locale, ţinând cont de tradiţiile arhitecturale din regiune. În mod tradiţional, casele locale sunt făcute din cărămizi de lut, cu o tentă tipică de ocru, iar acoperişuri şi uşi sunt realizate din lemn de palmier.

Eco-hotel la marginea Saharei: un adăpost pentru trup şi suflet
Adăpost  pentru trup şi suflet

 

Nefta - o grădină în deşert

Da Hi, parcă crescut din sol şi înconjurat cu un zid, precum şi toate obiectele locale arhitecturale, s-a intercalat armonios în peisajul orăşelului Nefta, devenind o continuare logică şi o parte integrantă. Eco-hotelul accentuează frumuseţea şi unicitatea orăşelului Nefta, care a inspirat creatorii filmului "Star Wars" şi "Pacientului englez". Un oraşel mic, cu o populaţie de aproximativ 22.000 de oameni, cu oaze, morminte şi cupole albe ale moscheilor. Nefta este un loc de pelerinaj pentru credincioşii, care practică sufism. Anume aici creşte legendarul Deglet Noor (tradus din dialectul de limbă arabă - "degetul de lumină") - un soi valoros de palmier Pheonix (curmal), de asemenea, numit "Regina curmalelor" sau "Soarele în miniatură".

 

Eco-hotel la marginea Saharei: un adăpost pentru trup şi suflet
Apus de soare pe lacul Chott El Jerid şi în deşert în apropierea Nefta


Pe latura de sud şi de vest a hotelului Dar Hi se deschide o privelişte spre oază, aşezare şi lacul de sare uscat Chott el Jerid, cunoscut prin miraje şi apusuri de soare mistice. Apa în el este ascunsă sub un strat de nisip şi de sare. Din sare şi nisip se formează pietre de o frumuseţe uimitoare - "roze de deşert", care într-adevăr amintesc petale delicate de trandafir.

 

Eco-hotel la marginea Saharei: un adăpost pentru trup şi suflet

 

Adăpost  pentru trup şi suflet

Dar Hi nu este doar un eco-hotel, ci o staţiune pentru trup şi suflet, unde vă vor oferi o mulţime de proceduri utile şi plăcute (masaj, baie de aburi, baie cu uleiuri aromatice), capodopere ale bucătăriei locale, preparate din produse ecologice şi peisaje uluitoare. Eco-hotelul la marginea Saharei este o adevărată descoperire pentru iubitorii de linişte şi de singurătate, obosiţi de turbulenţe eterne şi agitaţia oraşelor mari.

 

Eco-hotel la marginea Saharei: un adăpost pentru trup şi suflet
Dar Hi – este o călătorie în lumea frumuseţei, naturii şi căldurii umane


Puteţi ajunge la Dar Hi doar pe jos. Nici un fel de maşini! Odată ce veţi trece pragul hotelului, veţi scoate pantofii şi cu ele veţi lăsa în urmă toate neliniştele, preocupări şi îngrijorări, veţi încălţa ciupici de casă tunisiene - babuci, şi veţi pleca într-o călătorie de neuitat în lumea fantastică de frumuseţe, natură şi căldură umană.

 

 

Sursa cu linkuri pe inhabitat, dar-hi

ABONAȚI-VĂ
Luni, 10 ianuarie 2011 13:28
Vizualizări: 2829

Citiţi de asemenea

Unguentul "Steluța" este unul dintre cele mai cunoscute unguente. A devenit vestit datorită eficacității sale în trata...
511
1. Shosha. Hibridul se autopolenizează. Începe să dea roadă în a 40-a zi. Coaja este subțire, cu spine și pubescență. Ca...
499
"Vă prezint mărul fericit (stînga) și mărul trist (dreapta). Acestea sînt două jumătăți ale unui măr. Pe 20 mai le-am pu...
526
O companie rusească care prestează servicii de telecomunicații, servicii digitale și media în Rusia, Armenia și Belarus ...
247