Ecologia și sarcina
Cercetătorii americani au descoperit ca aproape în toate orașele mediul înconjurător nefavorabil este de vina pentru 20-30% din complicații in timpul sarcinii.
Oamenii de știință au constat o legătura dintre calitatea aerului și maladiile la copii noi-născuți. S-a dovedit că poluarea aerului crește probabilitatea de a avea copii cu dizabilități de dezvoltare. Mai multe studii efectuate în Statele Unite ale Americii, Brazilia, Mexic, Coreea de Sud, Europa arată relația dintre concentrația substanțelor nocive în atmosferă și nașterea prematură, greutatea mică a copiilor născuți, nașterea copiilor morți și mortalitatea infantilă.
Medicii epidemiologi de la Universitatea din California (Los Angeles, SUA) au studiat efectul a doi poluanți atmosferici principali - monoxid de carbon și ozon emis de motoarele cu ardere internă - asupra sarcinii și sănătății copiilor noi-născuți. Medicii au evaluat conținutul substanțelor toxice în aerul din zona în care a locuit mama însărcinată și l-au comparat cu riscul apariției de malformații congenitale la copil. Rezultatele au fost foarte triste: cu cât mai mulți poluanți au fost conținuți în aer cu care respiră femeia, cu atât mai mare a fost probabilitatea de a avea un copil cu boli cardiace congenitale care necesită intervenții chirurgicale cardiace.
Studiile au arătat că cea mai "critică" este a doua luna de sarcină, când sunt formate organele fetale și caracteristicile faciale.
Poluarea aerului în spații rezidențiale și comerciale este un factor major de risc pentru sănătatea femeilor în perioada prenatală. La o astfel de concluzie lipsită de ambiguitate au ajuns experții Organizației Mondiale de Sănătate (OMS). Potrivit oamenilor de știință, aerul din interior în birouri și apartamente este de 4-6 ori mai murdar decât cel din afară și de 8-10 ori mai toxic.
Sursele de poluare a aerului într-o zonă rezidențială sunt:
- substanțe chimice din exterior prezente în cameră;
- clădirea și mobilierul emit substanțe periculoase pentru sănătate. Mai mult de 100 de compuși chimici pot fi prezenți simultan în aer de spații rezidențiale, birouri. Inclusiv aerosolii de plumb, cadmiu, mercur, cupru, zinc, fenol, formaldehidă în concentrații care depășesc de multe ori concentrația maximă admisibilă;
- vapori otrăvitoare și particule de detergenți și produse de curățare, folosite în viața de uz casnic. Concentrația lor este de 1000 de ori mai mare decât în aer liber;
- bacterii, virusuri, spori de fungi si de mucegai;
- praf (este una din principalele surse de infecție);
- fum de tutun;
- aparate electrice de uz casnic, în primul rând ecrane TV și computere.
Fiți atenți și țineți minte că concentrația maximă admisibilă pentru compuși chimici este stabilită pentru organismul femeilor insărcinate. Prin urmare, rețineți că în timpul sarcinii crește sensibilitatea organismului feminin la factorii adverși de mediu înconjurător, printre care, în primul rând, ar trebui să includă produse chimice.