Experiența de creștere a ghimbirului în seră
Într-o broşură intitulată "Mai eficient decât ginseng. Proprietățile curative ale ghimbirului " este un capitol cu privire la cultivarea ghimbirului în condiţii casnice. Am fost amuzată de expresia că cea mai grea parte a procesului este găsirea materialului săditor potrivit și anume, rădăcină de ghimbir cu mugurii intacţi. S- a adeverit că autorul cărţii era conștient de ceea ce scria: ghimbirul vândut în supermarket e cu mugurii rupţi, pentru a nu germina pe tejghea. Mai mult de o lună am vizitat în mod regulat magazinele în căutarea rădăcinii adecvate, dar nu am găsit nimic. Ca urmare, rizomii de ghimbir mi-au adus prietenii Liuba și George Michel din Germania.
La începutul lunii iunie, am plantat ghimbirul într-o seră de tip vegetariu și am așteptat germinarea. Rădăcina nu a germinat un timp foarte lung. Aproape o lună după plantare, din pământ au răsărit și au început să crească germenii. În acest răstimp fără speranţă că ghimbirul va răsări, am plantat castraveţi (de asemenea, foarte "târzii", de dragul experimentului).
Castraveţii au început să concureze cu ghimbirul: cine va creşte mai repede și s-au dezvoltat furtunos. Trecând pe alături am simțit un miros minunat de lămâie - așa miroase frunzele de ghimbir. La frecare, mirosul se intensifică. Frunzele de ghimbir, ca şi rădăcina, pot fi adăugate în salată şi ceai. Peste ceva timp a devenit clar că castraveţii câștigă competiția pentru un loc în seră: cu mustăţile s-au încolăcit în jurul părţilor de sus a tulpinilor de ghimbir și nu i-au dat posibilitatea să-şi desfăşoare frunzele.
În luna noiembrie, din cauza înghețurilor, frunzele ghimbirului s-au îngălbinit. Am scos o tulpină - pe rădăcină s-a format un tubercul mic. Pentru a creşte, tuberculii ghimbirul au nevoie de cel puțin șase luni. În schimb la gust, ghimbirul meu a fost chiar mai iute decât cel de la magazin, poate din cauza că era proaspăt. Și nu avea fibre care se formează în tuberculii vechi după iernare. Aproape tot ghimbirul l-am lăsat să-și petreacă iarna în seră. Nu sunt sigură că planta va rezista cu succes, dar există totuşi o șansă – l-am acoperit cu un strat gros de rumeguș. În primăvară, voi vedea rezultatul, însă în general, concluzia este aceeași ca și cu pepenii verzi în seră: este necesar să-i plantezi la timp!
Sursa: izgoroda-nazemlu.ru