Germania taie subventiile la panourile solare
Germania ar trebui sa se opreasca peste 5 ani din finantarea energiei solare, deoarece pragul propus, de 52 de gigawati, va fi atins, cel tarziu, in 2018, a declarat Peter Altmaier, ministrul german al mediului, citat de 20minutes.fr.
Panourile solare instalate in Germania au o capacitate cumulata de 32 de gigawati, regimul de subventii declansand un adevarat boom in aceasta industrie in ultimii ani.
Germania a investit pana acum 216 miliarde euro in regenerabile si cei mai multi bani au mers in fotovoltaice, tehnologia care contribuie cel mai puti la o aprovizionare sigura si constanta cu electricitate”, a spus Peter Loscher, seful Siemens.
Supracosturile generate de subventia la regenerabile se repercuteaza asupra facturilor, pretul la electicitate situnadu-se, in Germania, printre cele mai ridicate din Europe.
Sustinand sectorul solar am vrut sa ne ajutam copiii, dar acum ei au crescut”, a punctat Johannes Teyssen, patronul E.ON, intr-un interviu acordat publicatiei Handelsblatt.
Romania a esalonat subventiile pentru energie verde
Ordonanta de urgenta pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile a fost adoptata in 4 iunie a.c. de Guvern. In actul normativ a fost prevazut ca recuperarea certificatelor verzi se va face incepand cu 31 martie 2017 pentru centralele hidro si solare, respectiv incepand cu 1 ianuarie 2018 pentru centralele eoliene.
De asemenea, au fost pastrate prevederile din proiectul de act normativ, lansat de Ministerul Economiei, care propunea amanarea temporara, din 1 iulie 2013, a acordarii unui numar de certificate verzi pentru fiecare 1 MWh produs de centrale electrice hidro noi cu puteri electrice instalate mai mici sau egale cu 10 MW (un certificat verde) de centrale eoliene (un certificat verde), respectiv de centrale electrice solare (doua certificate verzi).
Nu diminuam, ci esalonam subventiile, pentru ca este vorba totusi de investitii si vreau sa dam un semnal de pastrare a beneficiilor investitiilor. Facem o anumita reesalonare care sa faca sustenabila, in primul rand, activitatea economica, pentru ca mari uzine sunt afectate de cresterea pretului la energie si de plata certificatelor verzi, dar, in acelasi timp si pentru populatie, pe factura fiecaruia dintre noi apar certificatele verzi, ori incercam sa facem un tip de reesalonare, sa impingem putin subventiile“, a declarat premierul Romaniei, Victor Ponta.
Sursa: green-report.ro