În SUA studenţii au construit o casă a viitorului (Video)
Descriere:
Casa poate fi construită din containere de cale ferată şi încălzită cu ajutorul blugilor vechi. Ieftin şi sigur pentru mediul înconjurător. Anume aceste două condiţii au fost puse în faţa participanţilor la concurs, care şi-a luat startul la Washington.
Un an ,Casa Albă este în aşteptarea inspiraţiei. În vara anului trecut, preşedintele Obama ,a anunţat că personal va avea grijă de natură şi că pe acoperişul reşedinţei din Washington, vor fi instalate panouri solare. Deocamdată panourile nu au fost montate, deşi doritori pentru acest lucru sunt îndeajuns.
"Competiţii solare în zece categorii" este un concurs internaţional între echipele universitare din domeniul construcţiilor pentru casa cea mai ecologică şi mai eficientă energetic. În ultimul deceniu, America, organizează un astfel de concurs deja a patra oară.
O echipa de la Universitatea din Calgary, a proiectat o casă de locuit după schema locuinţei tradiţionale a triburilor indiene, din provinciile nordice ale Canadei. Un acoperiş deasupra capului, asemănător cu carapacea unei broaşte ţestoase, nu numai protejează casa de vremea aspră, ci o alimentează cu energie curat necesară.
"Acoperişul casei noastre bate la ochi. Numai noi avem o astfel de formă curbată neobişnuită a panourilor solare, 37 de piese care produc un total aproximativ de 9 KW/h de energie electrică", - spune studentul Universităţii din Calgary, Alexandru Saint-Mary.
Grija pentru natură ar trebui să fie şi confortabilă în uzul casnic, "casa curată" nu poate să se zgârciască la comfort. Deşi participanţii au idei diferite despre comoditatea vieţii materiale. Belgienii au adus la Washington o casă-constructor, care se asamblează de sine stătător cu mobilă suedeză ieftină. Dacă nu ajunge spaţiu, cumpără un modul suplimentar şi mai construieşte un alt dormitor. Proiectul este interesant, dar sincer vorbind, este destinat amatorilor.
Versiunea chineza a fost şi mai originală. Se pare că şi în container se poate trăi bine. Casa modernă cu bucătărie, baie, dormitor spaţios şi salon, construite de o echipă din Shanghai, prin unirea a şase containere de cale ferată. Ele sunt impermeabile şi uşor de transportat. Casă, concepută pentru un cuplu tânăr fără copii, este alimentată de panourile solare şi are o un ciclu închis de acumulare a apei de ploaie pentru uzul casnic şi irigarea plantelor din grădină.
Hitul sezonului în lumea caselor ecologice şi eficiente energetic din acest an ,sunt panourile solare cu două feţe. Nu sunt prea multe companii în lume care produc panouri solare similare. Ele colectează energia solară din partea exterioară şi cea interioară. O bonetă lucioasă specială reflectă razele soarelui şi le trimite pe partea de jos a panoului. Folosind aceasta, oricine poate deveni o parte a lumii eficiente energetic şi ajuta mediului înconjurător.
Casa, ca şi maioul sau blugii, poate fi întoarsă pe dos. Californienii aşa şi au făcut. Izolaţia termică nu este ascunsă între pereţi, ci aidoma unei mănuşi este îmbrăcată pe cadrul casei. Şi dacă forma vi s-a părut ciudată, uitaţi-vă la materialul folosit ca o sursă de încălzire.
"Sunt blugii reciclaţi vechi, deoarece blugii au fost inventaţi în California şi suntem foarte mândri de acest lucru. Deseori vedem această ţesătură roasă după uscare. Ea este mai bună decât vata de sticlă: mai puţin toxică, poate fi luată în mâini, nu taie pielea", - spune studentul de la Universitatea din California, Reed Aspen.
Unul din criteriile selecţiei este accesibilitatea locuinţelor. 250 de mii de dolari este preţul mediu al unei case americane standard, în această sumă s-au încadrat toţi participanţii la concurs. Cu toate acestea, pentru o ţară care se confruntă cu o recesiune şi un colaps sever al pieţei imobiliare, "casele viitorului" aşa şi vor rămâne science-fiction.
Sursa: newsland.ru