Kurdiumov despre grădina inteligentă a lui Zamiatkin
Satul istoric Şușenskoe este situat pe malul râului Enisei. Solul este sărac, nisipos şi argilos, în vara anului temperatura se ridică mai sus de +35 °, iarna scade până la -45 °, cade puţină zăpadă. În fiecare al doilea an - secete severe. Pe câmpiile arabile ard culturile cerealiere, cartofii nu rodesc şi mulţi oameni nici nu le scot. Și în acelaşi timp, Zamiatkin, stabil şi fără eforturi speciale strânge pe an recolta de cinci ori.
Terenul lui Zamiatkin nu știe de lopeți de aproximativ douăzeci de ani. Potrivit dlui, timp de zece ani stratul fertil s-a aprofundat în sol cu 30-40 cm. Solul a devenit atât de afânat, încât nu trebuie să baţi ţăruşi pentru tomate, aceştia se înfig cu uşurință. Recolta de cartofi se apropie de două tone la un ar. Varza - până la 1800 kg pe ar. Recolta de varză, morcovi sunt de trei-cinci ori mai mari decât cele obişnuite, tufele cu pomuşoare rodesc fructe în abundenţă. Zamyatkin, nu foloseşte nici gunoiul de grajd, nici compost. Din îngrășăminte - numai cenușă. Acum pe paturile sale este un sol negru, adevărat fertil, cum el spune, agrozem. O recoltă mare este garantată în orice an.
Desigur, a treia parte din câștig se datorează agrotehnicii: Zamyatkin a selectat cele mai bune soiuri și literalmente s-a înrudit cu ele. Dar două treimi din succes îi revine sistemului de grădină naturală: paturi înguste, lipsa aratului, semănatul sideratelor, rotația rezonabilă a culturilor, mulcire.
"Recolta nu este o problemă. Acum, scopul meu este fertilitatea naturală limită și agro-biocenoza durabilă ".
Paturile la Zamiatkin, sunt convenţionale, 80 cm lățime, cu piste de cel puțin un metru. Ele se nasc astfel. În prima jumătate a lunii iunie, iarba luxuriantă se calcă cu picioarele. Pe ea se pune un stat gros de diferite plante organice şi pe partea de sus – un strat de două degete de pământ. Este un pat ideal: nu cresc buruieni, solul respiră pentru a putrezi mai rapid și este casa natală pentru viermi. Aşa şi stă pământul până la sfârșitul verii. În luna august pe el se seamănă sideratul rezistent la frig: muştar, ridiche sălbatică. Iar în primăvară - mazăre, fasole, bob, pentru a fertiliza solul suplimentar. Cu ele se începe rotația culturilor. Și dacă solul este bun, puteţi planta harbuji şi cartofi.
Stăpânul îngrijeşte paturile numai cu un instrument pentru afânarea solului fără întoarcerea brazdelor și numai superficial. Toata vara - mulci, primăvara şi toamna – siderate. Problema buruienilor a decăzut împreună cu pământul gol. Atunci când pe paturi permanent creşte o cultură densă sau sunt mulci, sau un siderat dens, nu rămâne loc pentru buruieni, nişa lor este ocupată. Și ele cresc încet, fără a pretinde a fi culturi de masă.
Bolile, de asemenea, fac parte din domeniul trecutului.
Zamiatkin, a introdus în practică o metoda inteligentă - eliminarea rouăi de dimineaţă. Pune deasupra paturilor cadre cu peliculă. Razele solare se reflectă înapoi pe pat – gata, roua dispare! Astfel sunt acoperite culturile care tind spre boli: ceapa, roşii, castraveţi, cartofi.
Mulciul la Zamiatkin sunt aceeași bază a solului ca şi sideratele.
El aproape că nu pierde timp și energie pentru colectarea materiei organice. Un strat gros de "fân" colectat a parte este folosit numai în scopuri speciale: pentru a crea paturi noi, a sufoca buruienile, a acoperi solul lângă trunchiurile puieţilor. Și astfel paturile tot anul au mulci naturali din siderate.
Tehnologia este simplă. În luna august, după greblat se seamănă un siderat rezistent la frig care până la îngheţuri creşte într-o masă verde densă. Înainte de a lega semințe, ea se taie cu lopata ascuțită. Obținem un strat de fân. În primăvară, se micşorează de trei ori, devine dens, parțial putrezeşte. Facem brazde, semănăm și plantăm. Plantele cresc, se rămuresc - tot solul este acoperit.
Secara de iarnă, de obicei, nu îngheață și în primăvară începe să crească. Acest "mulci" trebuie să fie tăiat înainte nodului de tufă sau ele cresc din nou.
O altă opțiune: sideratele nu sunt tăiate , îngheață și în luna aprilie tot patul este acoperit cu paie. De asemenea, sunt mulci eficace care protejează de vânt şi înghețuri. În mulci facem gropiţe pentru plante sau rânduri pentru paturi. Mai târziu, mulcii se descompun și se pun pe pat.
Puteţi face mulci din orice materie organică, principalul lucru să fie.
Experimentele au arătat că sub un strat gros de putregai din plante și paie cresc bine cartofii. În ultimii ani, Zamiatkin îi creşte astfel: repartizează "semințe" pe un pat şi le acoperă cu materie organică, dacă este necesar, ajută germenilor să răsară și acoperă totul complet. În luna august, ridică mulciul – sub el sunt tuberculii curaţi, parcă ar fi gata de a-i pune în cratiţă.
Și ce este caracteristic: larvele gândacului de mai și de alte insecte nu se înmulţesc în mulci. Se pare că nu riscă să iasă din sol: prea multe creaturi doresc să le consume. Aşa sau nu, dar deja timp de mai mulți ani toți tuberculii sub paie sunt curaţi și nedeterioraţi. Iar, când sunt îngropaţi în sol – mulţi din ei sunt muşcaţi.
Regulile de mulci organic sunt simple. Toamna acoperiţi solul cât mai curând posibil - lăsați-l să trăiască mai mult și să îngheţe mai târziu. În primăvară, invers, greblaţi mulciul grosier pe piste: lăsaţi solul să se dezghețe și să se încălzească.
Cu ce numai nu acoperă fermierii răsadurile, ca să prindă rădăcini! Şi totuna se usucă. Zamiatkin, ca întotdeauna, a observat natura: în ea totul este deja inventat. Se topeşte zăpada – semănăm Phacelia. La momentul de plantare este un covor care acoperă solul. Facem gropiţe și plantăm. E linişte, umbră parţială – răsadurile se simt foarte bine. Și dacă vor anunţa înghețuri – este foarte ușor de a arunca cadrul de peliculă direct pe siderate. Răsadurile au dat în creștere – tăiem sideratele și le aşezăm ca mulci.
Acum totul este clar!
Mulciul este un concept multilateral. Când vorbim despre protecția solului și răsadurilor, este dificil să trasăm o linie clară între un strat de rumeguș, gazon mort, tulpini uscate ... lemn de cedru, arbuști și copaci. Pădurile și pajiștile sunt "mulci" ale planetei. În stratul de sol forestier vieţuiesc viermi şi alte organisme, iar în stratul pădurilor, parcurilor și grădinilor - oamenii. Doar imaginați-vă că grădina și pădurea dvs. au fost dezrădăcinate. Timp de o lună solul gol moare, - spune Zamiatkin.
N. I. Kurdiumov
Sursa: vashe-plodorodie.ru