Leurda – detoxifiant de primavara
Leurda, numita si usturoita, este binecunoscuta ca leac din timpuri imemoriale. Dacii o numeau aiurda (ai=usturoi) si o foloseau pentru tratarea bolilor rinichilor si ca depurativ. Are gust si miros asemanator usturoiului, iar proprietatile ei sunt pe masura. Se foloseste de mii de ani ca detoxifiant de primavara, pentru curatarea sangelui, plamanilor si tractului digestiv.
Din Evul Mediu, germanii au preluat aproape in totalitate studiul proprietatilor leurdei, descriind-o in tratatele lor inca din 1562, pentru ca dupa 430 de ani sa o declare “Planta anului” in 1992.
Leurda are numeroase proprietati terapeutice. Un studiu publicat in Germania, arata ca mai multe substante continute in leurda au efecte de scadere a colesterolului.
Primavara sunt recomandate curele de minim 3 saptamani cu 2 portii de salata de leurda pe zi, iar pe parcursul anului se recomanda 4 cure cu ulei de leurda cu durata de o luna. Adenozina din frunzele de leurda impiedica formarea placilor de colesterol si sclerozarea vaselor de sange; este foarte utila in mentinerea elasticitatii si permeabilitatii vaselor sanguine.
De asemenea, substantele continute in leurda au efecte vasodilatatoare si stimuleaza organismul sa produca enzime care regleaza presiunea arteriala. Uleiul si tinctura de leurda previn si combat ischemia cardiaca, prevenind astfel si infarctul miocardic.
Leurda are efecte fluidifiante sanguine si antiagregante plachetare, motiv pentru care este indicate in cazul tromboflebitelor si trombozelor in general. De asemenea, este utila in varice si hemoroizi datorita actiunii sale tonic venoase si antiiiflamatoare la nivelul venelor.
Substantele volatile din leurda, ajung in mare masura si in plamani, exercitandu-si efectele bronhodilatatoare, expectorante, antibacteriene si antivirale.. Astfel, cura cu salata de leurda consumata zilnic, pe o perioada cat mai indelungata, are certe efecte benefice in cazul astmului bronsic, bronsitei cornice ori a pneumoniilor recidivante.
Anumite zaharuri continute in frunzele de leurda ajuta la restabilirea florei intestinale, fiind de un extraordinar ajutor in multe cazuri de colita de fermentatie sau constipatie cronica. Ca adjuvant contra viermilor intestinali, se ia ulei de leurda, cate 3 linguri dimineata pe stomacul gol, odata la 3 zile, timp de o luna.
Infectiile reno-urinare, raceala, gripa si complicatiile bacteriene ale acestora beneficiaza din plin de actiunea antibiotic si imunostimulatoare a leurdei. Are efecte benefice si in micozele vaginale sau in cele unghiale.
Artritele si durerile reumatice beneficiaza din plin de cura de leurda, atat consumata prospata cat si aplicatii de Frunze zdrobite pe zonele dureroase.
Pentru cei cu deficit de magneziu, 200 grame de leurda asigura mai mult decat necesarul zilnic pentru un adult si o cantitate dubla de fier, ceea ce o face foarte valoroasa in tratamentul anemiei feriprive.
In ceea ce priveste boala canceroasa, desi nu exista studii de amploare, datele preliminare indica aceasta planta ca pe o speranta contra acestei afectiuni. Anumiti compusi pe baza de sulf, aflati din belsug in leurda, au actiune antitumorala puternica, pusa in evident de mai multe teste de laborator facute in Japonia, India si China. Ca atare, se recomanda frunzele de leurda proaspete, minimum 100 grame zilnic, timp cat mai indelungat.
In ceea ce priveste procesul imbatranirii, cercetatorii din Ungaria, au demonstrate ca o cura de 60 zile cu 4 lingurite de tinctura de leurda zilnic, incetinesc acest process, neutralizand radicalii liberi.
Deci, profitati din plin de acest sezon in care leurda se gaseste din abundenta si aduceti-o pe mesele dumneavoastra. Adaugata langa orice aliment, leurda il transforma in medicament.
Mirela Strant, Cluj
Sursa: ayurvedaromania.ro