ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Mestecenii şi molizii nu au rezistat caniculei din Moldova




 

 

În acest an a fost înregistrat un număr record de copaci, care s-au uscat din cauza secetei. Canicula din această vară s-a dovedit a fi deosebit de dăunătoare pentru mesteceni și molizi. Potrivit spuselor șefului Asociației Municipale a Spaţiilor Verzi Eliferii Haruță, în ultimii ani caniculari s-au uscat aproape toţi mestecenii şi circa 50% conifere.

 

„Plantele au fost grav afectate din cauza faptului, că de cîțiva ani, perioada estivală a fost anormal de caldă, iar pe parcursul anului au căzut puţine ploi îndelungate. De aceea, nivelul apelor subterane a scăzut considerabil. Din lipsa umidităţii arborii au slăbit și au devenit incapabili să facă faţă bolilor și temperaturilor ridicate, astfel aceştia au pierit. Mulți dintre copacii plantați de-a lungul magistralelor, din cartiere, chiar și din zonele forestiere s-au uscat completamente. Numai în pădurile-parc au fost afectate aproximativ 6 hectare de copaci",- a specificat pentru Noi.md Eliferii Haruță.

În plus, în acest an, a fost înregistrat cel mai mic procent al ratei de supravieţuire a copacilor plantaţi în primăvara şi toamna anului trecut.

Astfel dintre copacii tineri plantați în teren deschis cu pămînt la rădăcină nu s-au prins circa de 42%, fără pămînt - aproximativ 45%, iar în unele locuri, chiar şi aproximativ 75% din puieţi.

„Copacii care au avut de suferit, trebuie defrişaţi, apoi răsădiţi alţii. În prezent are loc inventarierea spațiilor verzi, apoi va fi clar ce cantitate de copaci trebuie să fie plantată din nou în această toamnă”, - a spus Haruța.

Precum ne-a comunicat șeful Asociației, pentru curăţarea orașului de copacii uscaţi e nevoie de aproximativ 3 milioane de lei.

În gestiunea Asociaţiei se află circa 3,5 hectare de spaţii verzi.

 

 

Sursa: noi.md

 

ABONAȚI-VĂ
Miercuri, 19 septembrie 2012 9:27
Vizualizări: 3599

Citiţi de asemenea

Într-o lume în care pădurile sunt văzute doar ca „resurse”, iar râurile ca „infrastructură”, există o perspectivă mai ve...
131
Vorbind despre etnobiologie, adesea ne imaginăm sate îndepărtate, păduri, văi montane. Dar astăzi o parte semnificativă ...
171
Atunci când se discută despre conservarea ecosistemelor, de cele mai multe ori se aduc în discuție soluții tehnice și ce...
157
Pe urmele gândirii lui V.A. Suhomlinski „Consider că școala este școală doar atunci când principalul subiect din ea est...
147