ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Mestecenii şi molizii nu au rezistat caniculei din Moldova
 

 

În acest an a fost înregistrat un număr record de copaci, care s-au uscat din cauza secetei. Canicula din această vară s-a dovedit a fi deosebit de dăunătoare pentru mesteceni și molizi. Potrivit spuselor șefului Asociației Municipale a Spaţiilor Verzi Eliferii Haruță, în ultimii ani caniculari s-au uscat aproape toţi mestecenii şi circa 50% conifere.

 

„Plantele au fost grav afectate din cauza faptului, că de cîțiva ani, perioada estivală a fost anormal de caldă, iar pe parcursul anului au căzut puţine ploi îndelungate. De aceea, nivelul apelor subterane a scăzut considerabil. Din lipsa umidităţii arborii au slăbit și au devenit incapabili să facă faţă bolilor și temperaturilor ridicate, astfel aceştia au pierit. Mulți dintre copacii plantați de-a lungul magistralelor, din cartiere, chiar și din zonele forestiere s-au uscat completamente. Numai în pădurile-parc au fost afectate aproximativ 6 hectare de copaci",- a specificat pentru Noi.md Eliferii Haruță.

În plus, în acest an, a fost înregistrat cel mai mic procent al ratei de supravieţuire a copacilor plantaţi în primăvara şi toamna anului trecut.

Astfel dintre copacii tineri plantați în teren deschis cu pămînt la rădăcină nu s-au prins circa de 42%, fără pămînt - aproximativ 45%, iar în unele locuri, chiar şi aproximativ 75% din puieţi.

„Copacii care au avut de suferit, trebuie defrişaţi, apoi răsădiţi alţii. În prezent are loc inventarierea spațiilor verzi, apoi va fi clar ce cantitate de copaci trebuie să fie plantată din nou în această toamnă”, - a spus Haruța.

Precum ne-a comunicat șeful Asociației, pentru curăţarea orașului de copacii uscaţi e nevoie de aproximativ 3 milioane de lei.

În gestiunea Asociaţiei se află circa 3,5 hectare de spaţii verzi.

 

 

Sursa: noi.md

 

Miercuri, 19 septembrie 2012
Vizualizări: 2965

Citiţi de asemenea

Știm cu toții că în Japonia sînt unele dintre cele mai avansate tehnologii din lume, dar japonezii au mers departe nu nu...
170
În gospodăria ecologică ”VioPark Varnița” a nins. Cîmpiile, lacurile și vegetația au îmbrăcat straie albe, iar peisajele...
176
Această brînză de vaci nu provoacă fermentație în intestin, se digeră bine și are un gust plăcut. Încercați să pregăti...
427
SUA lansează primul sistem plutitor Ocean Cleanup, care va curăța oceanul de resturile de plastic, a declarat pe 8 sep...
186