ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Miracolul energetic danezMiracolul energetic danez

 

 

Miza pe producerea combinată a energiei termice şi electrice ca o alternativă la fabricarea separată a energiei, politica energetică de economisire a energiei şi a resurselor au permis Danemarcei timp de două decenii să creeze un sistem energetic eficient şi ecologic curat.

Transformarea Danemarcei dintr-o ţară la 100% dependentă de resursele energetice importate, cu cel mai ridicat din Europa consum de energie pe cap de locuitor,  într-un stat cu o economie energetică eficientă şi sigură, un sistem energetic economicos s-a produs în ultimul sfert de secol. Dar nu a fost un "miracol danez", ci o muncă sistematică, avansarea spre obiective clare. Şi dacă crearea unui model de asigurare cu căldură termică, perfect universal pentru toate ţările, nu este posibilă, în principiu, totuşi, această experienţă de creare a sistemelor energetice de succes poate şi ar trebui să fie de interesul tuturor.

Este demn de remarcat faptul că, încă la începutul transformărilor energetice, Danemarca a mizat pe centralizarea căldurii termice. Această alegere a fost motivată de eficienţa sistemului centralizat în comparaţie cu sursele descentralizate de alimentare cu căldură termică. Un aspect la fel de important pentru dezvoltarea continuă a energiei şi economiei în ansamblu au devenit  metodele de generare a energiei electrice şi termice (termoficare), precum şi utilizarea surselor locale de energie regenerabilă (RES). Ca urmare, în toate aceste domenii, Danemarca a făcut progrese considerabile şi a obţinut unele dintre cele mai mari rate din Europa. 

Ţara a fost împărţită în regiuni cu diferite moduri de încălzire. Pentru fiecare regiune a fost determinată starea actuală a energiei termice, nevoile în energie termică în prezent şi în viitor, opţiunile posibile de dezvoltare a sistemelor de încălzire şi alegerea celor mai ieftine. Ca rezultat, au fost identificate trei moduri principale de încălzire: sisteme de termoficare în oraşe mari, aprovizionarea individuală cu energia termică în zone rurale şi sisteme de alimentare cu gaze. În conformitate cu starea de lucruri, au fost elaborate proiecte de investiţii pe scară largă, care au stimulat introducerea subvenţiilor energetice.
Surse cu producere combinată a energiei şi cele bazate pe surse de energie regenerabile au obţinut un sprijin puternic din partea statului pe piaţa de energie electrică. Astfel, consumatorii ar trebui să primească energia electrică produsă, în primul rând, din surse cu o producere combinată de energie şi din surse de energie regenerabile. În plus , pentru staţii termoelectrice a fost stabilit un preţ fix, care ar corespunde propriilor cheltuieli de funcţionare pe termen lung, plus economii de cheltuieli capitale.
Astfel, până la sfârşitul programului (1998) a fost implementat sistemul centralizat de alimentare cu căldură a municipiilor şi localităţilor, cu transferul majorităţii surselor la un regim de termoficare. De asemenea, a fost efectuat transferul surselor de la combustibili lichizi (ţiţei) şi parţial cărbuni pe gaze naturale, biocombustibili, considerate ecologice curate.
Pentru a încuraja co-generarea şi utilizarea surselor de energie ecologică curată, guvernul a elaborat o serie de compensaţii şi subvenţii, unele dintre care sunt în vigoare şi astăzi.

Dezvoltarea şi modernizarea sistemului de încălzire în Danemarca nu s-au oprit. A fost adoptat şi operează un nou plan energetic pentru anii 2001-2030 care, în afară de asigurarea dezvoltării eficiente a societăţii şi securităţii energetice, este axat pe conservarea energiei şi resurselor, minimizarea costurilor şi reducerea impactului negativ asupra mediului înconjurător.

Se preconizează că până în 2030 Danemarca în producerea energiei electrice şi termice va abandona complet cărbune şi petrol. Ea ar trebui să treacă la energii regenerabile şi gaze naturale, procentul celor din urmă în echilibrul energetic al ţării nu va depăşi 45%. Judecând după rezultatele de astăzi, nu putem pune la îndoială acest lucru. Experienţa Danemarcei este utilizată, în mod activ, de multe ţări europene, China şi Statele Unite. Totodată, în conformitate cu directivele UE, astfel de direcţii ale strategiei energetice daneze, cum ar fi creşterea eficienţei utilizării energiei (în procesul de producere şi la etapele finale de utilizare), introducerea echipamentelor eficient energetice, tehnologii, materiale; utilizarea la o scară largă a surselor de energie noi şi regenerabile sunt recunoscute generale pentru modernizarea strategiilor complexului energetic în toate ţările Comunităţii Europene.

 

Autor:  S. Sosnova

 

 

Sursa:  energohelp.net

ABONAȚI-VĂ
Joi, 31 martie 2011 17:52
Vizualizări: 3422

Citiţi de asemenea

YMCA Moldova are două HUB-uri care prestează servicii pentru refugiații ucraineni, unul din ele este amplasat în cadrul ...
485
YMCA Moldova a acordat pachete cu produse alimentare pentru 70 de refugiați ucraineni care sunt adăpostiți de familii de...
478
Primele produse cu canabis fabricate pe teritoriul Republicii Moldova fac senzație la nivel mondial.Crema cu canabis pen...
644
Organizația Particulară de Pază CHESTOR - Security a devenit cîștigătoarea Concursului Național al Mărcilor Recunoscute ...
286