Oamenii de ştiinţă din Țările de Jos au învățat să obțină energie din iarbă
Potrivit site-ului "Science Daily", savanţii olandezi au reuşit să descopere o nouă sursă de energie ecologică.
La Universitatea din Wageningen, a fost apărată cu succes teza de doctorat pe tema producerii energiei electrice din plante. Autorul ei este specialista, Mareleyn Helder. Ea este, de asemenea, împreună cu asociatul și сolegul său David Stirk, fondatorul companiei "Plant-I".
Helder și Stirk, au dezvoltat un dispozitiv, numit Plant-Microbial Fuel Cell, capabil să genereze energie electrică din interacțiunea rădăcinilor plantelor şi bacteriilor care trăiesc în sol. Tehnologia a fost deja, testată pe eșantioane experimentale și în curând va fi lansată în zonele mlăștinoase din diferite părți ale lumii. Principalele componente ale dispozitivului sunt doi electrozi plasaţi în apropierea rădăcinilor plantelor.
La ziua de azi, această instalaţie poate produce 0.4 wați de pe 1 m2 de plantații. Această cantitate este mai mare decât produce biomasa fermentată. În viitor, tehnologia în cauză va face posibilă producerea până la 3,2 W de pe 1 m2 de plantaţii. Acest lucru înseamnă că, de exemplu, un gazon plantat pe acoperiș, cu o suprafață de 100 m2, va fi capabil să producă suficientă electricitate pentru a asigura viața unei familii medii, care consumă aproximativ 2800 kWh / an. În același timp, puteţi creşte pe eco-gazon, locuitoarea modestă a pajiştilor de coastă - spartina și orez (într-o climă mai caldă).
Oamenii de știință sugerează că lansarea în masă a producţiei acoperişurilor generatoare de energie electrică va începe în 2015.
Sursa: naturelover.ru