ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Piaţa energiei solare demonstrează o „explozie”




 

 

Energia solară a devenit una din cele mai rapid dezvoltate ramuri industriale din lume. Chiar şi dificultăţile economice actuale nu au afectat creşterea acestei pieţe.

Stimulente fiscale, o serie de programe guvernamentale în combinaţie cu o creştere generală a preţurilor la energie şi dorinţa de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră, contribuie la cererea în creştere pentru panouri solare.

Potrivit unui studiu al Centrului Comun de Cercetare al Comisiei Europene, în 2010, producţia industriei fotovoltaice s-a dublat şi a atins un nivel global de 23,5 GW. Din 1990, producerea modulelor fotovoltaice a crescut cu mai mult de 500 de ori: de la 46 MW pînă la 23,5 GW în 2010, ceea ce face industria fotovoltaică una din cele mai rapid dezvoltate în economia mondială.

 

Piaţa energiei solare demonstrează o „explozie” 

 

Panourile solare moderne se disting prin eficienţa suficientă şi durabilitate de pînă la 25 de ani. Fiabilitatea, capacitatea de a funcţiona departe de reţele de electricitate şi independenţa de la preţurile de piaţă pentru combustibili face energia solară foarte atractivă şi foarte promiţătoare.

Numai în 2010, în lume au început să lucreze panouri solare cu o capacitate totală de 17-19 GW. Fluctuaţiile în cifre se datorează în principal faptului că statisticile înregistrează doar centralele solare industriale, în timp ce creşte numărul panourilor solare private - în case, la ferme, etc. Uniunea Europeană este liderul în domeniul energiei solare. Capacitatea totală a panourilor solare instalate în UE este mai mult de 70% de producţie electrică la nivel mondial provenită din energie solară.

 

Piaţa energiei solare demonstrează o „explozie” 

 

Aspectul industriei fotovoltaice s-a schimbat esenţial în ultimii ani. Astfel, China a devenit cel mai mare centru de producere a panourilor solare, liderul este urmat de Taiwan, Germania şi Japonia. Printre cei mai mari douăzeci producători de panouri fotovoltaice în 2010, numai patru companii mari au fost localizate în Europa: First Solar (Statele Unite ale Americii, Germania, Malaysia, Vietnam), Q-Cells (Germania şi Malaysia), REC (Norvegia şi Singapore) şi SolarWorld (Germania şi Statele Unite ale Americii). Dar vestea cu adevărat bună: în ultimii trei ani preţul la module solare a scăzut brusc, cu aproape 50%. În acelaşi timp, investiţiile în tehnologie fotovoltaică se vor dubla de la 35 pînă la 40 miliarde de euro în 2010, pînă la 70 miliarde de euro în 2015, totodată preţurile pentru consumatori vor scădea în continuare.

 

Piaţa energiei solare demonstrează o „explozie” 

 

Astfel, energia solară devine o ramură importantă a economiei mondiale şi după volumul de investiţii în următorul deceniu va ajunge la acelaşi statut ca industria petrolieră „tradiţională”.

 

 

Sursa: ekopower.ru

 

ABONAȚI-VĂ
Duminică, 22 ianuarie 2012 12:29
Vizualizări: 2544

Citiţi de asemenea

În lumea contemporană, unde tehnologiile ne despart adesea de natură, practicile vedice oferă metode profunde de restabi...
167
Lumea contemporană se grăbește înainte cu o viteză amețitoare. Tehnologiile cuceresc toate domeniile vieții noastre, sch...
139
Omul este singura ființă de pe această planetă capabilă să își exprime gândurile prin cuvinte.Lumea este plină de mari r...
127
Maimuțele capturate din sălbăticie și aduse la grădina zoologică înțeleg clar că stăpânul și angajații grădinii zoologic...
325