Solul meu fertil este lutul
Eu şi soțul meu am avut un vis: să cumpărăm o casă pe pământ. E foarte bine să ai lângă casă un teren pe care să creşti castraveți și roșii. Plantele noastre vor primi multă grijă, atenție și prin urmare, rezultatul nu se va lăsa aşteptat mult timp. Am realizat visul nostru - am cumpărat o casă şi 12 ari de pământ. Cu pasiune ne-am angajat în agricultură, dar în primul an am rămas foarte dezamăgiți.
Pământul de pe teren s-a dovedit a fi argilos și nu se prelucra bine. A înfige o lopată în sol necesita mult efort. Săpatul pământului s-a transformat într-o muncă silnică. Toată primăvara am petrecut cu lopată în mână, iar solul rămânea dens ca betonul. Plantele boleau şi erau constant năpădite de dăunători. Recolta aproape că nu am văzut, în ciuda faptului că petreceam pe teren mult timp: prăşeam, afânam şi irigam solul. Pentru a obţine o recoltă, am început să creştem numărul de plantări. Repetam o zicală: "Noi nu obţinem cu calitatea, ci cu cantitatea".
De la o astfel de agricultură am obosit foarte repede și am trecut la produse de piață. În grădină am plantat cartofi ca să nu rămână terenul liber. Dar, recolta de cartofi a fost deplorabilă.
- Ei bine, vecine, cum e recolta din acest an?
- Ca niciodată! Un sac de cartofi am sădit, un sac am strâns, și nici un cartof nu s-a pierdut!
Cu doi ani în urmă am aflat din internet despre agricultura naturală. Ideea privind faptul ca fertilitatea solului poate fi restabilită și că solul poate deveni afânat şi viu ne-a întors dorinţa de a ne angaja din nou în agricultură. Fără nici o umbră de îndoială, am decis să facem solul argilos afânat, viu și fertil.
Primul lucru pe care l-am făcut - am şters de pe lista „prietenilor” lopata și am cumpărat un fel de plug (brazdar) a lui Fokin. Se pare că pentru restabilirea solului, acesta trebuie să fie afânat la o adâncimea de 5-7 cm.
În plus, cu ajutorul lopeţii lui Fokin, cu ușurință, fără a ne îndoi, tăiem buruieni, siderate, facem șanțuri.
Prima noastră primăvară
După ce zăpada s-a topit, foarte repede am afânat stratul superficial și pe jumătate de teren am semănat siderate.
Culturile le-am plantat la timp, începând cu luna mai. Am afânat solul cu brazdarul lui Fokin, tot cu acesta am format răzoare, caneluri și am semănat. Timp și muncă am depus puţin.
Cartofii i-am plantat direct în caneluri şi le-am acoperit cu un strat gros de fân:
Iar apoi totul s-a dovedit a fi foarte uşor. Plantele au crescut, iar noi am acoperit paturile cu un strat gros de mulci din siderate, care au crescut pe terenul nostru. Am tratat solul o dată pe săptămână cu un bio-koktail:
Pe 10 litri de apă se ia 20 de granule de Ekoberin (Экоберин), 20 de granule de Grădina sănătoasă (Здоровый сад), 20 de picături de HB-101, si 1 lingură de bio-soluţie Sianie-1 (Сияние-1). Se amestecă bine până la dizolvarea granulelor și bio-koktailul este gata!
Nici un fel pe plivituri, irigaţii constante și afânări. Plantele arătau sănătoase şi frumoase.
Aceasta a fost cea mai fericită vară din ultimii ani. Ne-am odihnit, iar pe paturi totul creştea de la sine.
Dar cea mai mare minune a fost toamna. Cât de mult s-a schimbat solul nostru într-un singur sezon. Am strâns recolta fără lopeţi şi furci, iar pământul a fost afânat, structurat, umed și viu. Pe paturi erau un număr foarte mare de râme. Solul nostru argilos, care părea fără speranță, era afânos.
Recolta a crescut bună. Fructele erau măşcate, netede, suculente și foarte gustoase.
Am sperat că vom reuși, dar faptul că într-un singur sezon se vor produce astfel de schimbări pentru noi a fost o surpriză.
Agricultura naturala a schimbat complet atitudinea noastră faţă de pământ. Înainte ne aşteaptă lucruri noi și interesante.
Iubiţi orice pământ. Fertilitatea lui este în mâinile dvs.!
Autorii: Elena Lecomţeva și Sergei Bespalov
Sursa: vashe-plodorodie.ru