Etiopia. Cum să organizăm corect o călătorie în Africa
Etiopia. Cum să organizăm corect o călătorie în Africa
S-a întâmplat aşa că următoarea călătorie, care mi-a convenit după timp şi buget, a fost anume excursia în Etiopia. Am rămas foarte mulţumit. Peisaje pitoreşti, animale, şi, cel mai important, oameniii - am fost atât de încântat, că am decis să mă întorc neapărat înapoi în această ţară africană.
Am organizat împreună cu prietenul meu Lioşa Gorşkov, fotograful profesionist, un fototur în Etiopia. Participanţii lui, în afară de cunoaşterea acestei ţări frumoase, de asemenea, vor învăţa măestria de a fotografia sub îndrumarea unui fotograf experimentat, care predă un curs de foto într-o şcoală din Kiev.
Am apelat, de asemenea, la sprijinul Ambasadei din Etiopia, acest lucru ne-a garantat calitatea turului nostru şi, de asemenea, ne-a ajutat în organizarea expoziţiei foto.
Data efectuării fototurului -1-14 mai a fost aleasă nu întâmplător, pe de o parte, un număr mare de sărbători legale în această perioadă a permis mai multor persoane să obţină o vacanţă pentru această călătorie, în plus, vremea încă nu ar trebui să înceapă să se deterioreze, deoarece sezonul ploios în Etiopia durează din iunie până în septembrie.
În calitate de itinerar am ales partea de sud a ţării, deoarece, în primul rând, am fost deja acolo, ştiam ce ne aşteaptă şi am fost în măsură să povestesc despre acest lucru la toată lumea, şi pe de altă parte, sudul Etiopiei, sau mai degrabă, valea râului Omo, este un fel de carte de vizită a ţării, deoarece triburile care o locuiesc sunt unice.
În valea râului Omo puteţi întâlni popoare din cele două grupuri etnice majore: Africană şi Asiatică, precum şi Nilo - Sahariană. Din grupul African-Asiatic fac parte triburile Banna, Hamer, Desaneci, Ărbore, Caro, Ţamai, etc., din Nilo - triburile sahariene Mursi, Surma şi altele. Pe o suprafaţă mică, populaţia, cu tradiţiile ei unice şi culturale, vorbeşte o duzină de limbi diferite. Este o regiune unică!
Am avut de a vizita pe drum spre obiectivul nostru regnul animalier frumos din diferite parcuri naţionale.
Chiar în timpul planificării programului, am decis că în maşină nu ar trebui să meargă mai mult de trei persoane, fără a număra conducătorul auto, deoarece aşa este mult mai confortabil şi programul ar trebui să includă totul pentru a nu ne sustrage de la contemplarea ţării şi percepţia artei de fotografie. Sistemul "totul este inclus", înseamnă că participanţii au nevoie de bani numai pentru a plăti în Etiopia alcoolul, suveniruri şi fotografiile triburilor.
Zborul cel mai econom din Moscova la capita Etiopiei ar putea fi realizat în două moduri: prin Istanbul, cu Turkish Airlines, sau prin Cairo, cu compania aeriană egipteană.
În Addis Abeba este un număr mare de hoteluri. Variind de la adăposturi simple pe o noapte cu o stea şi terminând cu un Sheraton sau un Hilton de lux. Compania noastră de turism a ales pentru noi un hotel foarte decent KZ 3 (***) cu acces gratuit la Internet Wi-Fi. Pentru călători, pentru care Addis Abeba este punctul de plecare al călătoriei, acest hotel este convenabil, deoarece este situat în apropierea aeroportului.
Bucătăria tradiţională etiopiană este diferită de cea familiară pentru noi, dar micul dejun în hotelul urban este destul de tradiţional. Omleta, ouăle, tot felul de bunătăţi la ceai.
În Etiopia, ca şi în alte ţări, se bucură de o stimă bine-meritată producţia companiei Toyota. În 90% de cazuri pe drumurile ţării puteţi întâlni produsele acestei companii şi anume Land Cruiser. Aceste maşini sunt trainice şi nepretenţioase.
În contrast cu partea de nord a Etiopiei, unde drumurile sunt bune şi infrastructura este modernă - la sud traseul etiopic este în construcţie, astfel încât cea mai mare parte de călătorie am făcut-o pe un drum desfundat. SUV-uri, de fapt, sunt singure mijloace posibile de transport, în afară de elicoptere, care permit accesul în colţurile cele mai îndepărtate din sud. Drumul asfaltat se termină numai după 500 de km de capitala Etiopiei. În afară de pasageri, autoturismele transportează rezerve de combustibil, de apă, echipamente pentru tabară (unde am avut de a trăi în timpul şederii în rezervaţie), produse alimentare şi tot ce este necesar pentru a găti.
Înainte de a se porni la drum am avut de a face un lucru important, şi anume, să facem schimbul dolarilor pe moneda locală. Triburile, pe care am avut de vizitat, iau bani pentru fotografii. Prin urmare, o fotografie costă aproximativ 15 cenţi. Fiecare călător a schimbat 30 dolari, cu cheltuieli pricepute ar trebui să fie suficient pentru întreaga călătorie. Ca urmare, undeva aşa şi s-a întâmplat.
Etiopia este o ţară antică. Anume ea se consideră ca un strămoş al omenirii, de fapt, acolo au fost găsite resturile strămoşului noştru, denumit modest Luci.
Populaţia ţării numără aproximativ 77 de milioane de locuitori, este foarte diversă după componenţa etnică şi religioasă. Cea mai mare parte a populaţiei vorbeşte limbile semite. Mai mult de 70% din populaţie este poporul Oromo, Tigre şi Amhara. În acelaşi timp, pe teritoriul întregii ţări trăiesc mai mult de 80 de grupe etnice.
Etiopia, printre altele, este cea mai muntoasă ţară din întregul continent african. Cea mai înaltă parte – cea de nord, cu vârfuri de peste patru mii de metri: Ras - Dashen (4620), Talo (4413). În sudul şi vestul ţării, în apropierea frontierii cu Kenia şi Sudan – o savană continuă la o altitudine de aproximativ cinci sute de metri deasupra nivelului mării.
Şi în partea de sud puteţi încă găsi elefanţi, gheparzi, lei, crocodili, girafe, hipopotami, şi o mulţime de maimuţe!
Agricultura este ramura principală a economiei etiopiene, asigurând 85% din locuri de muncă. Etiopia este producătorul major al cafelei în Africa şi cafeaua este de o calitate decentă, aveţi încredere în mine.
Programul fototurului nostru a fost foarte încărcat, uneori prea mult. În fiecare zi am avut unul sau două evenimente centrale - putea fi vizita a unui trib sau coborârea spre lacul de sare în craterul vulcanului.
Pe drum am trecut peisaje uimitoare, făcând ocazional opriri tehnice.
Lacul (Wenchi Crater Lake), situat în craterul unui vulcan stins, se află la 155 km spre vest de capitala Etiopiei, la o altitudine de aproape trei mii deasupra nivelului mării. În afară de lac, în crater sunt, de asemenea, izvoare termale, cascade, şi terenuri arabile. Lângă crater trăiesc permanent aproximativ 4 milioane de oameni. Recent, o sursă importantă de venituri a devenit ecoturismul. În medie, aproximativ 500 de grupuri de turişti pe an vizitează acest loc, aproximativ 2 grupe pe zi.
În mijlocul lacului se află mănăstirea ortodoxă etiopiană din sec.14. Hotelul este destul de confortabil. Puteţi trăi în bungalou în doi, realizat în stilul tradiţional etiopian, sau în clădirea principală. O mare zonă verde.
Din păcate, am avut puţin timp pentru a explora hotelul, deoarece a doua zi a trebuit să mergem mai departe. După cină ne-am adunat în holul hotelului, unde guru nostru de fotografie a petrecut prima lecţie. Lipsa de somn, o supra-abundenţă de evenimente s-au făcut simţite, astfel încât unii au început să pice de somn, aşa că s-a decis să continuăm în ziua următoare.