Exemple de peisaje durabile — a trăi cu ploaie

/ Vizionări: 8276

Exemple de peisaje durabile - a trăi cu ploaie

Exemple de peisaje durabile - a trăi cu ploaieSocietatea Americană a Arhitecţilor Peisajistici (ASLA) anual premiază cele mai bune proiecte de planificare peisajistică şi de design. O mare varietate de proiecte sunt similare într-un singur lucru- respectul prevăzut pentru resursele naturale este benefic nu numai ecologic, dar şi economic. Tema informaţiei de azi – managamentul apelor urbane, mai precis, al canalelor de scurgere.

În multe oraşe, după ploi abundente puteţi vedea maşini înpotmolite, precum şi chiar pietonii, rătăcind în apă până la glezne. Dacă nu se va face nimic, apa de ploaie, curgând pe suprafaţe asfaltate (şi colectând în drum murdăria de pe trotuar), nimereşte în bazinul de captare a apei de ploaie şi apoi - în pâraie şi râuri. Din această cauză apar mai multe probleme - de la poluarea rezervoarelor de apă până la creşterea nivelului apei în râuri după ploaie (ca consecinţă, eroziunea şi inundaţiea ţărmului). În plus, apa de ploaie caldă conţine mai puţin oxigen dizolvat cu care respiră locuitorii râurilor, iar unii din ei tolerează cu greu fluctuaţii de temperatură a apei din jurul lor.

  

Autorul următoarelor două proiecte a găsit o soluţie simplă şi elegantă pentru aceste probleme, construind "zone de captare a apei de ploaie pentru a reduce sarcina civilizaţiei asupra sistemului de canalizare urbană, şi, prin urmare, asupra iazurilor din apropiere.

Autorul proiectului de reconstrucţie a străzii din Portland, Oregon, Statele Unite ale Americii - Kevin Robert Perry. Esenţa proiectului -  schimbarea modului de abordare a managamentului canalelor de captare a apei de ploaie pe o singură stradă, a cărei istoria datează 80 de ani. Proiectul de modificare a străzii verde a devenit un exemplu de gestionare durabilă a apei pluviale, care presupune reţinerea apei de la pătrunderea în sistemul de canalizare supraplin al oraşului. 

 

Exemple de peisaje durabile - a trăi cu ploaie

Exemple de peisaje durabile - a trăi cu ploaie

Pentru a capta fluxul de apă pluvială pe strada verde a fost utilizată lărgirea bordurii pe marginile drumului. Astfel de terenuri sunt adesea folosite pentru a reduce traficul rutier şi a îmbunătăţi siguranţa pietonilor. Pe strada verde ei, de asemenea, îndeplinesc această funcţie, dar, în principal, sunt destinate pentru captarea precisă, încetenirea, purificarea şi filtrarea fluxurilor de apă.

 

Exemple de peisaje durabile - a trăi cu ploaie

Apa de ploaie de pe o suprafaţă de 10000 de metri pătraţi pe strada verde şi arterele de circulaţie învecinate curge de-a lungul bordurii existente, până când nu va ajunge la locul de exdindere (cu o lăţime de şapte metri şi o lungime de 50 de metri). Găuri de 18 inch în bordură lasă apa să treacă în înteriorul fiecărui teren proeminent.

Nimerind pe terenuri largi cu bordură, apa se acumulează cu ajutorul unei serii de baraje. În funcţie de intensitatea ploii, apa, trecând prin baraje, umplă "celulele", formate de ele, în timp ce plantele şi solul absorb apa până la atingerea limitei de săturare a terenului.

În acest moment cursul apei încetineşte, şi ea se purifică şi se filtrează cu diferite specii de plante. O specie de plante, Juncus Patens, are o structură verticală specifică a tulpinii, care încetineşte fluxul apei şi reţine diferite tipuri de poluare. Rădăcinile lungi ai acestei plante în acelaşi timp absorb bine apa.

 

Exemple de peisaje durabile - a trăi cu ploaie

Exemple de peisaje durabile - a trăi cu ploaie

Această shemă permite să reguleze practic întregul volum anual de apă pluvială (aproximativ 225000 galoane de apă pe an). Iar numeroasele terenuri cu bordură au transformat 590 de metri pătraţi de asfalt în peluze verzi de flori. Experimentele efectuate au arătat că, părţile extinse ale bordurii din strada verde sunt capabile să reducă fluxul de apă din precipitaţii abundente, care apar odată la 25 ani cu 85 la sută.

În Portland a fost întocmită o "listă de cereri" de la locuitori, care doresc să vadă acelaşi sistem de reglementare a fluxului de apă pe strada lor.

Utilizarea barajelor de control din pământ bătătorit, acoperit cu bolovanii de râu - un exemplu al unei soluţii de design simple, frumoase şi ecologice. Metoda este rentabilă – pentru realizarea acestui proiect au fost folosite mai puţin de 20.000 de dolari.

 

Exemple de peisaje durabile - a trăi cu ploaie

Exemple de peisaje durabile - a trăi cu ploaie

Pe o altă stradă din Portland, conform proiectului aceluiaşi Kevin Robert Perry, curtea şcolii a fost transformată într-o grădină de ploaie. Curtea sură din parcarea asfaltată s-a transformat într-o "zonă verde", care astăzi ajută la regularea fluxurilor apei de ploaie, răcirea claselor din apropiere şi oferă o reprezentare vizuală a abordării ecologice pentru organizarea spaţiului nu numai elevilor, ci şi profesorilor şcolii şi tuturor locuitorilor din jur.

Conducta de apă lângă sistemul de canalizare a şcolii nu s-a schimbat  timp de 80 de ani, şi ea, în mod evident, nu făcea faţă volumului de precipitaţii, tipice pentru partea de nord-est a Oceanului Pacific. Ca rezultat – încăperile de subsol din această parte a oraşului sunt adesea inundate. Înainte de organizarea "grădinii de ploaie” o mare parte din curtea şcolii (pe latura de sud) ocupa autoparcarea, care emana căldură în ferestrile claselor adiacente.

 

Exemple de peisaje durabile - a trăi cu ploaie

Exemple de peisaje durabile - a trăi cu ploaie

Acum, pe acest loc - un adevărat paradis. Pietriş şi plante din grădină de ploaie reţin apa, fără a o lăsa să se infiltreze în sistemul de canalizare, sau, cel puţin, încetinesc fluxul ei astfel, încât ploile grele, să nu mai supraîncarce sistemul de drenaj al oraşului.

În partea de est a curţii diferite colţuri ale gradinii vizual se conectează cu "coridorul" din pietriş fin, de o lăţime de două picioare (30,5 cm), care permite vizitătorilor să vadă cascada de apă pluvială, căzând în gradina din ţave de scurgere şi canale speciale.

 

Exemple de peisaje durabile - a trăi cu ploaie

Exemple de peisaje durabile - a trăi cu ploaie

Grădina de ploaie cu o suprafaţă de 2.000 de metri pătraţi capturează şi purifică apa de ploaie de pe 30.000 de metri pătraţi de acoperiş, parcări auto şi alte terenuri asfaltate de şcoală. Ţave de scurgere a apei canalizează fluxul de apă în grădină şi din alte zone.

 

Exemple de peisaje durabile - a trăi cu ploaie

Exemple de peisaje durabile - a trăi cu ploaie

Ajungând în grădină, apa de ploaie - mii de galoane de ea! – este reţinută de plante şi pietriş, prin urmare, nu ajungând la sistemul de canalizare din Portland. Conform estimărilor, acest lucru permite oraşului să economisească pe modernizarea infrastructurii mai mult de 100.000 de dolari. Merită de menţionat funcţia instructivă a grădinii - elevii din alte şcoli din Portland vin în excursie la şcoala medie Mount Tabor pentru a examina un exemplu de planificare durabilă cu scopul regulării apelor uzate.

 

Exemple de peisaje durabile - a trăi cu ploaie

Exemple de peisaje durabile - a trăi cu ploaie

 

 

Sursa


Dacă acest articol de pe site-ul nostru ecology.md a fost util pentru Dvs., atunci vă propunem cărțile geniului Parmaculturii și a agriculturii naturale, fermierului-milionar din Austria Sepp Holzer.