Halawa
Halawa
Halawa
Desigur, puteţi cumpăra dulciuri la magazin, dar trebuie să recunoaşteţi, că bucatele, preparate acasă cu mâinile dvs., nu pot fi comparate cu cele de la magazin (în care, de altfel, sunt o muţime de "E"), cu atât mai mult că, gătitul de halawa nu ia mai mult de 30 de minute.
Ingredinte:
- 650 ml de apă sau lapte (sau lapte semi-diluat cu apă)
- 300 g de zahăr
- 10 fire de şofran (nu este obligatoriu)
- 1 / 2 linguriţe de nucşoară rasă
- 35 g de stafide
- 35 de grame de alune sau nuci (după dorinţă)
- 200 g de unt, cel mai bine unt de casă
- 225 g de griş
Aduceţi lapte (sau apă) la fiert, puneţi în el zahăr, şofran şi nucşoară şi fierbeţi 1 minut. Adăugaţi stafide, reduceşi focul şi lăsaţi să se fierbe. Căliţi nucile, măcinaţi-le în piuă.
Topiţi untul într-o cratiţă la foc mediu. Adăugaţi grişul şi prăjiţi-l, amestecând cu o lingură de lemn timp de 10-15 minute, până când crupele nu vor deveni maro auriu, iar untul nu se va despărţi de griş.
Reduceti focul la mic. Turnaţi încet siropul în crupe fierte, fără a înceta să le amestecaţi. Fiţi atenţi! Amestecul va stropi când siropul va veni în contact cu crupe. Amestecaţi rapid timp de 1 minut pentru a fărîma bucăţi. Adăugaţi nuci zdrobite. Închideţi cu capacul şi păstraţi la foc timp de 2-3 minute până când tot lichidul nu se va absorbi. Fărămiţaţi halawa, de câteva ori , amestecând-o repede de câteva ori.
Se serveste caldă sau la temperatura camerei.