Mai aproape de computerul cuantic: a fost creat un tranzistor funcţional dintr-un singur atom
O echipă de fizicieni americani şi australieni a construit un tranzistor funcţional compus dintr-un singur atom de fosfor încorporat într-un cristal de siliciu, relatează New York Times.
Fizicienii de la Universitatea New South Wales şi Universitatea Purdue afirmă că reuşita lor reprezintă primul pas spre conceperea unui computer quantic, ce va funcţiona la scară nanometrică.
Spre deosebire de computerele convenţionale, bazate pe tranzistori cu stări distincte „pornit” şi „oprit” (sau „0” şi „1”), computerele cuantice sunt construite din qubiţi. Spre deosebire de biţi, qubiţii pot reprezenta mai multe valori simultan, ca urmare a proprietăţilor mecanicii cuantice.
„Abordarea echipei este extrem de puternică”, a comentat anunţul Andreas Heinrich, fizician în cadrul IBM. „Acesta este un efort de cel puţin 10 ani pentru a crea fire electrice extrem de mici şi pentru a le combina cu un atom de fosfor exact acolo unde le doresc”, a adăugat Heinrich.
Dr. Heinrich afirmă că această cercetare este un pas important spre realizarea unui computer cuantic funcţional.
Chiar dacă au mai existat demonstraţii ale unor tranzistori creaţi dintr-un singur atom, actuala reuşită a fizicienilor americani şi australieni reprezintă un progres pe două fronturi: precizia cu care au amplasat tranzistorul şi folosirea tehnicilor industriale pentru construirea circuitului, ceea ce a făcut posibilă citirea şi scrierea de informaţie de pe tranzistor.
Sursa: moldovenii.md