ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Oamenii de ştiinţă lucrează la un supercomputer care va stimula mintea şi va lupta împotriva Alzheimer-ului
 

 

Oamenii de ştiinţă susţin că sunt la 12 ani depărtare de crearea primului creier artificial complet funcţional, informează Daily Mail. Puterea creierului uman ar putea rivaliza cu un computer. Se lucrează la un "creier uman" sub forma unui computer care va stimula mintea şi va fi folosit împotriva bolilor degenerative progresive a creierului, printre care se numără Alzheimer-ul şi Parkinson-ul.

 

Profesorul Henry Markram a anunţat că a simulat pînă în prezent elemente ale creierului de şobolan cu un astfel de dispozitiv. În ceea ce priveşte creierul artificial uman, computerul ar putea fi folosit mai ales în găsirea unor tratamente pentru boli mintale.

Creierul uman are 100 de miliarde de neuroni. Fiecare neuron efectuază miliarde de calcule pe secunde, astfel că misiunea savanţilor va fi destul de dificilă. Astfel, creierul artificial va trebui să fie capabil să facă miliarde de calcule pentru a putea ajunge la performanţa unui creier uman.

În ultimii 15 ani, profesorul Markram şi echipa sa au studiat în special structura coloanei neocorticale. "E ca şi cum ai merge şi ai cataloga o parte din pădurea tropicală: cîţi copaci are, ce formă au copacii, cîţi copaci din fiecare tip avem noi, care este poziţia lor. Este un pic mai mult decît o catalogare, pentru că trebuie să descrii şi să descoperi toate regulile de comunicare şi de conexiune", a continuat el.

Proiectul are acum un program de "zeci de mii" de neuroni - fiecare diferit - care le-a permis cercetătorilor să construiasca digital o coloană neocorticală artificială.

Această invenţie a cercetătorilor a fost criticată de alţi specialişti din domeniu, deoarece dotarea unui calculator cu atît de multe funcţii ar putea reprezenta o ameninţare pentru naţiune, deoarece există riscul ca dispozitivul să înceapă să gîndească de unul singur şi nu va mai asculta comenzile date, devenind astfel greu de manipulat.

 

 

Sursa: moldovenii.md

 

Vineri, 20 aprilie 2012
Vizualizări: 1509

Știrile partenerilor noștri

Citiţi de asemenea

William James Sidis a fost, de mic copil, o persoană specială. S-a născut în Statele Unite pe 1 aprilie 1898 şi a murit ...
223
În întreaga lume, serviciile stomatologilor sînt foarte scumpe.... Ca toate serviciile în care cineva face pentru noi, c...
414
Cu 15 ani în urmă, întorcîndu-se dintr-o regată în Hawaii,  un tînăr yachtsman, fiul unui magnat chimic bogat, Char...
295
Cum ne-au învățat pe toți, vă amintiți? Muntele Everest este cel mai înalt munte de pe planeta noastră. Nu! De fapt, ace...
421