ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Super-eroul cu purcel salvează Letonia de gunoi!Super-eroul cu purcel salvează Letonia de gunoi!

 

Cine a spus că Batman şi Superman din Hollywood sunt unicii salvatori ai planetei? Letonia şi-a achiziţionat recent un super-erou propriu curajos, care cu zel protejează mediul înconjurător şi nu tolerează porcăria de la alţii. Faceţi cunoştinţă : Ţukmen!

Tradus din limbă letonă "Cūkmens" înseamnă "om-porc." De fapt,  această creatură amuzantă a apărut pentru prima dată ca protagonist al unei cărţi pentru copii.
Însă mai târziu autorităţile au folosit acest personaj  pentru campanii publicitare în sprijinul promovării unui mediu înconjurător curat. Deci, Ţukmen a devenit un luptător pentru puritatea drumurilor şi pădurilor din Letonia. Autorităţile au trebuit să realizeze astfel de măsuri din cauza situaţiei ecologice dezastruoase în ţară, în care marginile drumurilor s-au transformat rapid în gunoişte publice.

Anual în Letonia din zonele verzi trebuie să se transporteze aproximativ 16.000 de metri cubi de deşeuri casnice:  munţi de ambalaje, de pungi de hârtie, de pahare de plastic şi sticle, cutii de ţigări şi aşa mai departe, acest lucru costă autorităţilor o sumă destul de măricică de 700.000 de euro. În plus, ţigareta, aruncată din geamurile maşinii în vară, transformă aceste halde de gunoi în surse  periculoase de incendiu, cauzând un prejudiciu ireparabil mediului înconjurător.

Pentru transformarea marginilor drumurilor în gropi de gunoi  sunt de vină localnicii, care îşi lasă deşeurile menajere nu numai lângă drumuri, dar şi în mijlocul plantaţiilor verzi. Şeful Poliţiei de Stat a informat că pe parcursul anului sunt amendaţi numai aproximativ treizeci de contravenienţi, dar asta nu e suficient pentru a opri tratamentul necuviincios al naturii.

Din aceste motive, în luna iulie a fost lansată campania publică "Nu fă gunoi la marginea drumurilor!” sponsorizată de către autorităţile letone, sprijinită de Poliţia de Stat, Serviciul de protecţie a mediului, organizaţia socială "Păduri curate". În cadrul ei au fost instalate dispozitive de supraveghere şi semne de informaţii, apelând la bunul simţ al conducătorilor auto – pentru încălcare – amenzi de la 50 până la 500 lats.

Super-eroul cu purcel salvează Letonia de gunoi!Dar, probabil,  motivul principal al succesul unei astfel de companii publicitare pe  scară largă a fost nimeni altul, decât entuziastul ecologist Ţukmen, care  de mai mulţi ani de sine stătător salvează pădurea letonă.  El nu numai încurajează oamenii să schimbe gândirea şi să oprească aruncări de gunoi în pădure, dar şi raportează despre  încălcările în continuu.

Ţukmen poate fi găsit lângă gropile de gunoi rutiere şi în pădure - el caută prin grămezi de gunoi  orice dovadă, care ar putea identifica făptaşii. Şi, într-adevăr, după resturi de scrisori şi cărţi poştale, conturi de plată cu numărul cardului de credit şi alte "inutilităţi" triviale, el trimite amenda la adresa infractorului.

Datorită muncii neobosite lui Ţukmen letonii lasă mai puţin gunoi - unii, desigur, de teamă, dar majoritatea letonilor sunt foarte recunoscători salvatorului, şi chiar îi trimit scrisori, oferind asistenţa lor şi înaintând noi propuneri şi idei.

 

 

Sursa

Joi, 24 februarie 2011
Vizualizări: 3285

Știrile partenerilor noștri

Citiţi de asemenea

Specialiştii susţin că pentru Moldova coeficientul de împădurire trebuie să nu fie mai mic de 25%, şi nu ca acum - 12,7%...
21
În următoarea perioadă, pînă în a.2039, schimbările climatice ar putea afecta grav pădurile din nordul Republicii Moldov...
20
Puțin este cunoscut faptul, că Republica Moldova este cea mai despădurită țară din Europa! Și asta ne afectează puternic...
90
Atunci când procesul de producție este organizat corespunzător, fiind bazat pe echipamente și materii prime de calitate,...
45